lördag 26 mars 2011

Sylvester Stallone

(Bilden är från Melodifestivalen när han ger en hälsning till Dolph Lundgren)
Det finns mycket att säga om Sylvester Stallone, men det första jag tänker är "underskattad". Han är inte bara actionskådis utan kan även skriva manus och regissera film. Det är uppenbart att han inte passar speciellt bra in i någon annan genre än action, men där är han en av de största. Han gjorde under sin ungdom en del halvkassa filmer, men fick lite av ett genombrott i The Lord of Flatbush (1974).Men hans "baby" om jag får uttrycka mig så är trotts allt Rocky (1976). Sällan får en skådis uppleva en sådan framgång inom actionfilm, speciellt om man har skrivit manuset själv. Boxaren Rocky har sedan levt vidare 1979, 1982, 1985, 1990 och 2006- den sjätte filmen som alltså kom 16 år efter femman var förvånande bra.Mitt uppe i Rockysuccéen poppar en ny actionhjälte upp, inom krigsgenren, Rambo. First Blood (1982) fick ett bra mottagande, och även John Rambo har fått uppföljare, 1985 kommer First Blood part II, 1988 kom Rambo III och precis som i Rockyfilmerna fick den sista filmen vänta ända till 2008, då Rambo hade premiär- 20 år senare.
Men Stallone har gjort andra actionfilmer under tiden. Eller vad sägs om B-actionfilmen Cobra (1986), eller ett försök till actionkomedi 1989 i Tango & Cash då han teamar med Kurt Russell, den är sevärd.Sen kan vi ju passa oss för storfloppar som Stop! Or My Mum Will Shoot (1992).
1993 kommer ytterligare en actionkomedi Demolition Man där Stallone får spela mot Wesley Snipes, som hade en liten storhetstid på 1990-talet. Sandra Bullock finns också med i den filmen som blev hyggligt bemött, och jag tycker den är underhållande.Sen har det varit lite trögt för Stallone.
The Specialist (1994) mot Sharon Stone är ok... ...och Judge Dredd (1995) går också att se. En del hävdar att Cop Land (1997), där Stallone spelar fet polis, är bra, men den filmen ger inte mig något. Det kändes som att han höll på att försvinna till 2000-talet.Han gästspelade i ett par avsnitt av TV serien "Las Vegas" 2005, och sen fick både Rocky och Rambo göra varsin comeback. Frågan är bara varför? Höll han på att bli fattig, eller var det bara dags igen. Hursomhelst tyckte nog fansen att det var kul, och eftersom filmerna inte direkt floppade kan de ha gett en yngre generation bekantskapen med hans två mest kända actionfigurer.När det då kommer till hans senaste skapelse, The Expendables (2010), så får vi nog säga att detta är från actionskådisarna till deras fans. Man måste älska dom för att förstå det...The Expendables II kommer 2012.

Inga kommentarer: