söndag 6 mars 2011

Black Swan

Man skall inte blanda ihop denna film med THE Black Swan från 1942 som handlar om Piraten Henry Morgan som blir härskare över Jamaica. (Och senare får en rom uppkallad efter sig...nej, så var det ju inte- men Captain Morgan- Jamaican Rum är ju gott.)

Nej, denna film- Black Swan- är en psykisk thriller med Natalie Portman i huvudrollen, hon vann Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Det handlar om baletten Svansjön och hur Nina helt går in i rollen som den vita svanen, prinsessan Odette. Det är bara ett problem, i denna version så skall samma ballerina spela både den vita och den svarta svanen. Nina måste hitta sin mörka sida för att klara av detta, men någonstans på vägen förlorar hon hela sin verklighetsuppfattning.

Filmen är för tjejer, killar kanske kan uppskatta den, men jag är lite osäker. Hoppas ni killar har öppna sinnen i allafall och ger den en chans. Den är fruktansvärt snyggt gjort, och Natalie Portman är strålande som vilsen och skör ballerina. Men det är mycket balett i den och det hjälper om man gillar den dansen. Mila Kunis, från "that 70's show", spelar Lily som också vill ha huvudrollen, men passar bättre som den svarta svanen. Jag blir positivt överraskad av Mila, jag tycker hennes roll i "that 70's show" är asdryg, men här visar hon att hon kan agera på riktigt.

Vincent Cassel (känd från Jeanne d'Arc och De Blodröda Floderna) spelar rektor för balettskolan och även han är väldigt bra. Filmen är välregisserad, Winona Ryder finns också med som hysterisk och svartsjuk avdankad ballerina. Smink och kostym lyfter också filmen. Inte mycket att klaga på, förutom att det är en smal film och att slutet kanske är lite förutsägbart.

Betyg: 4.a
Black Swan (2010)

Inga kommentarer: