söndag 4 november 2012

Tingeling- Vingarnas hemlighet

Disney gjorde filmen om Peter Pan 1953 och i den filmen presenterades en ettrig och svartsjuk liten fé vid namn Tingeling (Tinker Bell). Hon ville ha Peter Pan för sig själv och var inte en speciellt sympatisk figur från början. Men féer och älvor har alltid fascinerat oss tjejer (kanske en och annan kille också), speciellt när vi är små. Att ha vingar och flyga omkring i de vackra skogarna är alla flickors dröm. Det dröjde dock till 2007 för Disney innan de gav Tingeling huvudrollen i en egen kortfilm.

2008 ser vi Tingeling hennes egen långfilm (Tingeling), den gick direkt till DVD-hyllan. Filmerna är animerade, alltså inte tecknade "old school" och inte heller "Disney Klassiker" stämplade. 2009 kommer ytterligare en film med Tingeling, Tingeling och den förlorade skatten. I Sverige släpptes även den direkt till DVD-hyllan. Det har gått bra för den lilla fén och hennes vänner så det fortsätts produceras film med henne. 2010 kom Tingeling och älvornas hemlighet. En dålig titelöversättning från Tinker Bell and the Great Fairy Rescue...speciellt nu när Vingarnas hemlighet (Secret of the Wings) kommer på bio.

Dessa filmer är korta och färgglada och passar en yngre publik.

Féernas värld delas inte in i länder eller religioner utan i årstider. Det finns en vinterskog full av "frost-fairy's" Vinterféer. Tingeling är en sommarfé som bor i Pixie-hollow/Älvdalen (kanske i Dalarna, Sverige). Det är strängt förbjudet att gå över gränsen för då fryser man ihjäl...eller vingarna fryser och går sönder. Men Tingeling är en nyfiken liten fé...ja, ni kanske kan räkna ut en del av historien nu.
Det blir ett gulligt och färgglatt äventyr fyllt med vänskap, kärlek och klyschig musik. Precis som det skall vara i barnfilmer...ja, eller inte. Det blir lite småjobbigt att se på allt det gulliga och historien är väldigt enkel och vi har hört den kanske 100ggr förrut. Men det är en godkänd barnfilm, inget extra, inget nytt, men snyggt. Lite störd kan jag bli också på att man tagit bort Tingelings original-personlighet. Det är inte alls samma coola fé som i Peter Pan, tyvärr.

Betyg: 2.a
Tingeling- Vingarnas hemlighet (2012)

Inga kommentarer: