söndag 18 november 2012

Bille August och Balladen om Marie Krøyer

Bille August är född 1948 i Danmark och är idag en av Danmarks mest kända regissörer. I Sverige verkade han som filmfotograf tidigt i karriären för att sedan ge sig på regirollen. Bille August fick ett bra genombrott som regissör efter att ha regisserat Ingmar Bergmans TV-serie "Den goda viljan" (1991). Efter det följde en internationell karriär och filmer som Andarnas hus (1993), Jerusalem (1996), Fröken Smillas känsla för snö (1997) och Les Miserablés (1998).

(Ny version av Les Miserablés kommer 18 januari 2013 till Sverige, då av Tom Hooper med Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter och Sacha Baron Cohen.)

Bille August har varit gift med Pernilla August. Bille håller till i Hangzhou, Kina där han är Art Director för mediabolaget Tianpeng Media. Bille August har en Oscar från 1987 för Pelle Erövraren.

Nog om mannen bakom den bioaktuella filmen Balladen om Marie Krøyer.

Detta historiska drama är ett samarbete mellan Sverige och Danmark. 1889 gifter sig Marie med den danske konstnären Peder Severin Krøyer, känd som P.S. Krøyer. De lever till en början ett lyckligt liv och får dottern Vibeke, men Peder har psykiska problem som kryper fram genom åren och det blir väldigt obehagligt-även för oss som publik. Marie måste bryta den dåliga trenden, och väljer att resa till Marstrand...kanske skulle hon inte gjort det. På Marstrand träffar hon den svenska kompositören Hugo Alfvén och de blir kära, väldigt kära. Nu börjar ett minst sagt trassligt triangeldrama.

Det är jobbigt att se det som till en början var så fint bli så fel. Det är vackra bilder, gripande skådespel och en svår historia som jag ibland inte vill se. Bille August har verkligen lyckats fånga det hemska, självklart med hjälp av bra skådespel av Birgitte Hjort Sørensen, Søren Sætter-Lassen och Sverrir Gudnason. Detta är en bra biofilm i en liten salong med en liten publik. Kanske skulle jag ha önskat en matiné...men en film värd att se.
Betyg: 4
Balladen om Marie Krøyer (2012)

Inga kommentarer: