lördag 24 november 2012

Argo

Thriller som är verklighetsbaserad, CIA släppte 1997 hemligstämpeln av uppdraget och Ben Affleck regisserar och producerar. Dessutom hittar vi George Clooney som medproducent. Trailern har sett lysande ut, men det var allt annat än garanti för en lyckad film.

Gisslandrama på Amerikanska ambassaden i Iran 1979-1981, sex stycken arbetare lyckas fly innan hela byggnaden är övermannad. Ingen märker de sex personerna och de gömmer sig hos den Kanadensiske ambassadören i Teheran. Dokumenten på ambassaden lyckas delvis förgöras, men det som bara blev strimlat kan sättas samman igen.
Det hinner gå över två månader innan USA beslutar sig för att få ut de sex personerna som inte sitter gisslan. Tony Mendez (Ben Affleck) får efter mycket om och men igenom en knasig idé om att gå in i Iran och Teheran via Istanbul, Turkiet som ett kanadensiskt filmteam som letar platser till en ny storfilm. Storfilmer som Star Wars och Star Trek är relativt kända. (Fina leksaker i sonens rum!!)

Det blir en ganska långsam, men intressant och spännande berättelse på ca två timmar. Den är välgjord och har en skön touch av humor i John Goodman och Alan Arkin som spelar John Chambers (Oscarsbelönad maskör) och Lester Siegel (producent). För mig är denna film given att se, det är intressant även ur en männskligt perspektiv, hur olika vi människor är beroende på kultur och religion...och varför skall USA in i alla länder och röra till det, de har ju inte direkt bett om att USA skall dit och greja...

Tips! Sitt kvar efter filmens slut...det kommer mera!

Betyg. 4.a
Argo (2012)

Inga kommentarer: