söndag 11 november 2012

Call Girl

Det görs ganska mycket dålig film i Sverige. Men ibland kommer det en och annan film som man bör se. Typ Så som i himmelen, Masjävlar, Varg, Palme och Call Girl. Ett litet minus är att Palme och Call Girl kommer så tätt när de handlar till viss del om samma tidsepok och politik i Svensk historia. Men å andra sidan har Pernilla August varit på tapeten ett bra tag nu om denna film och jag har stått och stampat efter den.

Call Girl handlar om 1970-talets Sverige, i samhällets bottenskick. I centrum står "bordellhärvan" som skapade stor skandal i vår svenska politik. Unga flickor, vi får följa Iris och Sonja, prostituerar sig och styrs av den högre politiska makten i Sverige. Men det är inte på lika villkor och självklart är det en hel del utnyttjande i detta. De som drar nytta av de olyckliga och utsatta kvinnorna är även dom som står och talar till folket om jämlikhet, bättre skolor och arbete. Tyvärr är polisen lika insyltad i smeten som politikerna och det finns bara en ensam man som faktiskt har förstått vad polisyrket går ut på. 

Bakom regin står Mikael Marcimain som är mer känd för TV-filmer så som "Wallander". Filmen bärs upp av underbara Pernilla August som spelar bordellmamman Dagmar Glans. Manuset är fantastiskt och med ett bra foto som Hoyte van Hoytemas står för finns det inte mycket att klaga på. Filmen är verkligen välgjord, trotts ett långsamt tempo så tappar den inte spänningen och berättelsen. Självklart ska vi tacka duktiga skådespelare för det. De unga tjejerna Iris och Sonja spelas av Sofia Karemyr och Josefin Asplund som gör ett fint jobb. Det skadar ju inte att kändisar som tillexempel David Dencik, som vi såg i bland annat Tinker Tailor Soldier Spy (2011) , också är med och rör om i grytan.

Nej, nog är man nöjd efter de 2h20min i biostolen, om man vill snaska på något så är det salt lakrits som gäller. Fascination av hur det kan ha varit på 1970talet och hur korkade människor ändå är får mig att inse att människor måste ta sina jobb på allvar,speciellt politiker och poliser. Därför bör filmen ses av alla...och varför skickas inte denna film som bidrag till Oscarsgalan???

Betyg. 4.a
Call Girl (2012)

Inga kommentarer: