måndag 23 april 2012

Marvel Super Heroes

Marvel var från början ett serietidningsförlag som grundades 1939 under namnet "Timely Comics" som slog igenom på allvar under 1960talet då deras koncept med superhjältar i såpamiljö kom. Man skapade ett "Marvel-Universum" där alla hjältar kunde komma i kontakt med varandra. De hade dessutom vanliga liv med "vanliga" problem vid sidan av deras hjälteliv. Några av de mest kända figurerna är Spindelmannen, Hulken, X-men och Fantastiska Fyran. Fantastiska Fyran är något av deras misslyckanden i filmväg. Ja, för det var ju det som hände sen.

Med specialeffekter inom filmindustrin och redan kända figurer var det en självklarhet att göra film av allt! Marvel blir nu även produktionsbolag (Marvel Enterprises, Marvel Entertainment, Marvel Studios). Spindelmannen och Hulk var några relativt lyckade filmer. Daredevil kan vi såga, och Transformers hade man höga förväntningar på, men där fick man sig en så hård snyting att man aldrig kommer återhämta sig! Hur kunde man göra så mot Transformers...kom igen, bilar som förvandlar sig till robotar...det går inte att misslyckas...men de gjorde dom! Transformers kom först som leksaker av Hasbro, och är därför inget Original till Marvel. Transformersfilmerna har dessutom producerats av flera olika bolag...så vi lämnar dom åt sitt öde.
Vi blickar framåt mot en figur som var ganska okänd i Sverige, Iron Man (2008). Man valde Robert Downey Jr. till huvudrollen Tony Stark- ett val som inte kunde varit bättre. Den komiska naturbegåvningen gav filmen så mycket att det inte gick att misslyckas. Dessutom fick man med stjärnor som Gwyneth Paltrow och Jeff Bridges. I uppföljaren ansluter Mickey Rourke, Samuel L. Jackson och Scarlett Johansson.
Efter den första Iron Manfilmen vet man att senare samma år kommer the Incredible Hulk att släppas och man passar på att göra ett slut (efter eftertexten) där Tony Stark kommer in i baren och säger några väl valda ord. Här har ett frö såtts. Tyvärr följer inte Edward Northon med från den filmen, utan ersätts av Mark Ruffalo.


I april 2011 släpps Thor med Chris Hemsworth i huvudrollen, detta är en presentation av denna hjälte och ytterligare trådar släpps för att senare leda fram till årets film. Drygt ett halvår senare samma år, 2011, kommer Captain America: the First Avenger. Chris Evans i huvudrollen och en film som överraskade.
I dessa filmer finns givetvis andra figurer som följer med in i filmen som har premiär till helgen, the Avenger 2012. Det kan bli ruggigt farligt nu, förväntningarna har aldrig...förutom när Star Wars ep. I, II och III skulle släppas, varit så höga!!!

Nästa blogginlägg kommer kolla in the Avengers 2012

Inga kommentarer: