fredag 6 april 2012

the Hunger Games

Jag tillhör inte de som läst böckerna av Suzanne Collins, men jag kan säga att det behövdes inte.

I en framtid har TV och produktionsbolag tagit steget till att skapa en TVshow som är en mix av Battle Royale (2000), "Expedition Robinson" och någon form av Oscars Gala eller Olympiskt Spel. Landet vi befinner oss i är uppdelat i distrikt, från varje distrikt lottas två representanter, en man och en kvinna, till detta spel, the Hunger Games. Spelet går ut på att överleva, men i slutet är det bara en som får överleva. Alltså vill man INTE vara en representant.

När Katniss Everdeens (Jennifer Lawrence, Winter's Bone 2010) lillasyster blir dragen bland tjejerna i lottningen så finns det ingen annan utväg för Katniss än att anmäla sig frivillig. Här börjar historien om en otrolig överlevare som har ett märkligt mål, att överleva ett sjukt och märkligt spel som finns för att roa tittare. Med henne följer Peeta Mellark (Josh Hutcherson), en kille som hon inte gillar till en början.
Som coacher vid hennes sida ser vi Haymitch Abernathy (Woody Harrelson) och Cinna (Lenny Kravitz). Som programledaren Caesar ser vi Stanley Tucci och som President Snow ser vi ingen mindre än den gamle Donald Sutherland, så det är en bra ensemble de har fått ihop. Filmen vänder sig till ungdomar och tonåringar och har jämförts med Twilight Sagan i det avseende att den ska bli populär. Jag kan säga att detta är mycket bättre än Twilight Sagan. Dessutom har det varit diskussion om åldersgränsen (den är från 11år). Det är en märklig historia om ett märkligt och hemskt spel, men jag tror målgruppen förstår att detta är SciFi.

Betyg. 4.a
the Hunger Games (2012)

1 kommentar:

Manne Lorentzon sa...

Såg den på bio förra helgen, ger den en klar fyra med.