söndag 2 oktober 2011

The Three Musketeers

Alexandre Dumas novel om den franske kungens nobla män (livvakter) i hans tjänst. Ja, detta är ytterligare en version av historien om Frankrike och Englands relation under 1600talet...eller kanske mer kärlek och makt...

De tre mest kända versionerna kom 1973, 1993 och nu 2011. Den som kom 1993 hade bland andra Kiefer Sutherland och Charlie Sheen med i huvudrollerna och det blev ju bara ett platt fall och mer än så vill jag inte lägga ner på dom. Låt oss istället ta en till på 1973 versionen vs 2011 i avseende skådespelare.

Karaktär                   skådis 1973                     skådis 2011
Athos                       Oliver Reed (Gladiator)    Matthew Macfadyen (sheriff i Robin Hood)
Porthos                     Frank Finley (Okänd)       Ray Stevenson (Tv "Rome" och Thor)
Aramis                      Richard Chamberlain        Luke Evans (Robin Hood)
d'Artagnan                Michael York                   Logan Lerman (Percy Jackson)
Cardinal Richelieu     Charlton Heston               Christoph Waltz
Milady                      Faye Dunaway                 Milla Jovovich
Buckingham              ?                                      Orlando Bloom
Rochefort                  Christopher Lee               Mads Mikkelsen

Kort sagt har båda versionerna satsat en del på kända skådespelare för sin tid. Men innehållet skiljer sig enormt. Ja, det är ju fortfarande så att d'Artagnan vill bli musketör och Richelieu vill bli kung av Frankrike...och kanske starta ett krig mot England. Men 2011 har regissören Paul W.S. Anderson valt att köra filmen i 3D och slänga in de värsta actionsekvenserna man kan tänka sig. Dessutom får frun och actionhjältinnan Milla Jovovich (Resident Evil) spela Milady, och då skall hon inte bara vara vacker och slug, utan även kunna lite kung fu fighting...eller något som skall likna det. Det blir med andra ord lite för mycket av det goda.

Filmen är en biofilm och den är snyggt gjord. Skådespelet ok, kanske känns en skådis som Christoph Waltz lite överflödig i en ganska liten roll, hade gärna sett honom ta ut svängarna. Historien är annars enkel- vilket fungerar till filmens fördel. Men det blir lite för långt bort från Dumas Musketörer...lite som de nya Sherlock Holmesfilmerna...det är FÖR moderna!!! Men absolut värd att se...tänk bara bort att det är de tre musketörerna.

Betyg: 3a
The Three Musketeers (2011)

Inga kommentarer: