måndag 19 september 2011

Spy Kids 4D

Uppföljarna svämmar in, och så även på barnsidan. 2001 gjorde Robert Rodriguez den första filmen om barnen till Gregorio och Ingrid-avdankade agenter som var mästare på att maskera sig. Med superskådisar som Antonio Banderas, Alan Cumming, Teri Hatcher och George Clooney klarade sig filmen ok...men inte trodde jag kanske att den skulle få en uppföljare- och absolut inte tre stycken, med tanke på att den tredje filmen hade undertexten: Game Over....i 3D.

Men nu har alltså Rodriguez gjort en fjärde film i Spy Kidsfamiljen och denna gång i 4D...Yey för luktkortet! Så luktkortet hade 8st dofter som man skulle skrapa fram...som på triss. Man skulle skrapa rätt ruta när den siffran blinkade på bioduken. För mig kändes det sådär...men barnen i biosalongen verkade tycka om idén. De fick vara lite involverade. Sen kan man ju fråga sig vad som luktar? Ja, ni tänker säkert bajs och fis...och mycket riktigt. I filmen finns en baby med som fiser...först är jag feg och skrapar inte. Många barn utbrister "uh" när de luktar på kortet. Efter filmen skrapar jag i lugn och ro på kortet för att kolla hur barnfis luktar i Hollywood...öh, det luktar som godis...faktum är att alla 8 rutor luktar väldigt lika. Konstgjort godis, eller plastlukt som nya dockor luktar...dessutom sitter rutorna väldigt nära varandra så dofterna flyter ihop.

Ja, det är ju inte jag som är målgruppen, så det är väl inget konstigt att jag ratar luktkortet. Men barnen gillade det, så why not?

Ok, filmen då? Den var apdålig, ja här tror jag barnen var med mig. Det var inga skratt och det jag hörde var mer fascination över 3D effekterna och luktkortet. Filmen var dubbad till svenska så det var inga problem att följa med i handlingen. Det handlade om en tragisk skurk som fångats i tiden och nu ville han ha makt över tiden. Tiden började gå jättefort och nu måste skurken stoppas innan tiden är slut. Ok, faktiskt...men sen kommer familjeproblemet in i bilden. En styvmamma (Jessica Alba) som har svårt att bli accepterad av sina styvbarn...moralfjanteri om att man skall älska varandra och inte bråka...Hallååå, det är syskon och de skall bråka lite- man kanske har känslor som barn och bara måste få gå igenom dom...nej- inga känslor!!! Man skall le och vara glad alltid...

Ok, jag är lite besviken på Robert Rodriguez som jag anser vara en bra filmskapare...men barnfilm kan han ju hoppa över. Jag hade gillat den om man INTE försökt gjort den komplicerad. Less is more- i detta fall.

Betyg 1.a (för 3D och luktkortet)
Spy Kids: All the Time in the World 4D (2011)

Inga kommentarer: