söndag 11 september 2011

Jägarna 2

Jag tror det var fler än jag som blev förvånade när vi fick höra att Jägarna (1996) skulle få en uppföljare. Men det var aldrig helt klart att det skulle bli en Jägarna 2, Kjell Sundvall var noggrann med att manuset skulle vara vädigt platsen och karaktärerna. Men när detta manus av Björn Carlström (Björn och Kjell Sundvall skrev manus till Jägarna 1996) och Stefan Thunberg hamnade på borde var det klart att en uppföljare skulle bli gjord, 15 år senade.
Mot Överkalix far vi, i första filmen höll vi till i Älvsbyn-Norrbotten. Leif (Lennart Jähkel) är död men efter sig har han lämnat frun Karin (Annika Nordin) och sonen Peter (Kim Tjernström) som lever tillsammans med Torsten (Peter Stormare). Det är jakt och plötsligt försvinnen en ung tjej/kvinna. Man hittar blodspår i hennes bil och avbryter jakten. För att det skall gå rätt till, och inte persoliga vendettan skall mixas in i utredningen kallas Rikskriminalen in från Stockholm. Erik Bäckström (Rolf Lassgård) får åka upp till Norrland, mot sin vilja, för att förhöra en misstänk Jari.
Denna film håller sig relativt långt från första filmen, man behöver med andra ord inte ha sett den första filmen för att tillgodogöra sig denna film. Båda filmerna är dock filmade mycket vackert uppe i Norrland och landskapet är näst intill magiskt. Musiken är också genomtänkt och effektfull. Obehaget som fanns i första filmen finns även i denna film, men inte riktigt i samma höga grad...eller så har man blivit mer "van" vid obehag i filmer. Skådespelet är av hög klass, och Peter Stormare visar åter igen att han är en av de bästa svenska skådespelarna genom tiderna. Rolf Lassgård spelar mest det han alltid spelar...men det fungerar.
Filmen målar dock inte upp polisen som en bra myndighet och med program på TV (Uppdrag Granskning Polis&Tjuv) som avslöjar polisens missar i vår verkliga värld så börjar jag fundera om inte polisen borde se dessa filmer och fundera på var gränsen för vad som pågår inom polisen i den verkliga världen och i den fiktiva världen går...

Skall jag då hitta negativa saker med filmen så är det att Finlands-Svenskarna är en aning överdrivna och att filmen är lite lik alla genrenfilmer som Sverige nu producerar (Beck, Wallander och Huss). Men jag gillar den i stort och det är en av de bättre Svenska filmerna för året. Det skulle vara intresant att se hur en sådan här film klarar sig i USA.

Betyg 4.a
Jägarna 2 (2011)

Inga kommentarer: