söndag 25 september 2011

Niceville (the Help)

Under 1960-talet i södra USA, närmare bestämt i Jackson, Mississippi rådde stort förtryck mot de svarta kvinnorna. De jobbade som hemtjänst till de "fina" hemmafruarna. Det var under denna period de civila rättigheterna ifrågasattes och de svarta, med hjälp av ett fåtal vita, började bryta sig loss. Rasismen var extrem och det är hemskt hur så många kunde blunda för detta. Men det värsta är kanske att detta fortfarande pågår i vissa länder.

Filmen är ganska komplex då det handlar om ett antal svarta kvinnor som blir förtryckta av deras arbetsgivare, de rika hemmafruarna. Den visar hur fult makt kan vara. Men när en vit, ung kvinna- Skeeter- inte vill följa mönstret till "the American Dream" utan vill satsa på sin karriär, att bli en framgångsrik författarinna, så vill hon också hjälpa de svarta kvinnorna. Men för att kunna hjälpa dom måste de svarta kvinnorna våga bli hjälpta. Det handlar om stora risker för deras liv, yttrandefriheten gäller inte dom. Filmen väcker starka känslor, men det finns en touch av humor i den. Filmen vänder sig helt klart till en kvinnlig publik, men den bör ses av alla eftersom den innehåller historia.

Det finns fler filmer om slaveriet i södern (i USA). Denna film når kanske inte lika högt som Stekta Gröna Tomater (1991) eller Ciderhusreglerna (1999) men den är absolut värd att se.

Betyg: 3.a
Niceville (2011) (aka the Help)

Inga kommentarer: