fredag 4 december 2009

2000-talets topp 10

Fick precis ett telefonsamtal från Martin på Sveriges Radio Dalarna om att de vill att jag rankar 2000-talets topp 10. Visst, ett rent nöje ju, tänkte jag genast...

Nu har jag kollat lite och det har inte varit en uppsjö av wowfilmer under 2000-talet...

Gladiator, A Beautiful Mind, Chicago, Lord of the Rings: the Return of the King, Millon Dollar Baby, Crash, The Departed, No Country for Old Men, Slumdog Millionaire är de filmer som vunnit en oscar för best picture...men det intressanta var ju motståndet. Vissa år var alla 4-5 filmer som var nominerade intressanta...vissa år, som 2003 när Lord of the Rings vinner så är det mer för den första filmen än den tredje filmen den vinner. Jag rankar både Mystic River och Lost in Translation högre än den tredje filmen i the Lord of the Rings.

2007 var ett riktigt filmår, där vann No Country for Old Men mot There Will be Blood, Atonement, Juno och Michael Clayton alla dessa filmer är värda att vinna en Oscar för bästa film.

Slumdog Millionair som vann senast gav jag en 3.a, där var det många som ville se Benjamin Button som vinnare, och den filmen är välgjord, men ngt saknades ändå och jag tycker Oscarn skulle ha gått till the Reader. Det intressanta med Slumdog är att den är filmad digitalt, tänk på det nästa gång du ser den...för inte ser den digital ut...?

2009 års nomineringar släpps i början av Februari 2010, galan går av stapeln den 7 Mars. Men nu har ju inte 2000-talet bara handlat om amerikanska filmer. Vi hittar fina filmer som Amores Perros och Pans Labyrint från Mexico, Amelie glömmer ingen, Crouching Tinger, Hidden Dragon från Taiwan, Så Som i Himmelen, Tsotsi från Syd Afrika, massa filmer har världen slängt ur sig. Men hur jag kommer att rangordna dom får vi se...kan ju inte avslöja det när det är ett jobb för Radion.


eller kolla bloggen med jämna mellanrum...

1 kommentar:

Björnen sa...

Eftersom jag gillar att kommentera så lägger jag till några filmer. Du kanske tycker dem är skit, annars får du lite filmtips.

Cashback, Into the Wild, Pineapple express, prinsessan och krigaren, Nick and Norahs infinite playlist, Station agent, Magnolia.