fredag 18 december 2009

Avatar

Nej, inte den Japanska Animen...utan James Camerons nya film...tolv år har han tagit på sig sedan Titanic. En del TVproduktioner har det blivit, men ingen långfilm. Men Titanic blev ju en sådan succé så vem kan klandra honom. I denna film fortsätter Cameron med specialeffekter så det står härliga till. Färger och otroliga fantasiväsenden slåss mot de oförstående människorna, och alla kan engelska- är det inte underbart. För de är inte på Jorden, de är på Pandora mitt bland de lite större varelserna Na'vifolket. Jake (Sam Worthington, Terminator Salvation) är en skadad marinsoldat, han sitter i rullstol, och hans bror ingick i ett team som forskar och experimenterar med DNA från Na'vi och människor. När Jakes bror plötsligt blir skjuten och dör måste Jake ta hans plats då Jakes DNA stämmer bra med hans bror. Forskarteamet gör personliga Na'vi individer och för att man skall kunna styra dom behöver man rätt DNA, ett DNA som stämmer överrens med Na'vi-människan.
Jake kastas in i det hela och blir lovad nya ben av Colonel Miles Quaritch (Stephen Lang, the Men Who Stare at Goats) om han tar sig in bland Na'vifolket och vinner deras förtroende och får dom att göra som Amerikanarna vill. Jake går med på detta, men igentligen står han under Dr. Grace Augustines (Sigourney Weaver- Alien) beskydd och skall lyda henne. Hon är boss över forskingen, och till en början vill Jake inte lyda, men när han inser hur magisk denna planet är och så klart blir kär i klanens dotter...det måste ju vara den äldsta kärlekshistorien någonsin, så fort man fick koll på Na'vifolket så vet man att det är Pocahontas och John Smith...eller i detta fall Neytiri (Zoe Saldana, Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl) och Jake. Det finns ytterligare en skurk som spelas av Giovanni Ribisi (Saving Privat Ryan, Friends, Public Enemies) som också är värd att nämna, han heter Parker Selridge och är lite småkomisk.

Det bästa är Jake's ben som verkligen ser förtvinade ut, och de flygande draködlorna som jag bara måste få i Julklapp. Skådespelet fungerar ok, och effekterna är i stort bra och absolut en biofilm, återigen önskar jag en IMAX- biograf till Sverige!!! Då jag har hört "great things about it" i det formatet.

Det lite sämre är längden, 162 min...lite långt. Alla kan engelska...typ...effekterna är färggranna och det gör inget, men de känns på gränsen till tecknade. Och sedan känns den inte helt egen, jag hittar the Matrix, lite Brave Heart, lite Sagan om Ringen och säkert massa mer. Helt ok att vara inspirerad osv. men man snor och sedan gör man om det till sitt egnet...och här kunde man ha jobbat mer. Kärlekshistorien är lite vanlig och den berör mig inte riktigt.

Betyg 3

Inga kommentarer: