söndag 13 maj 2012

Dark Shadows

Barnabas Collins lever på 1700-talet och är en framgångsrik man som bygger upp ett hem, en stad och ett liv i Collinsport. Staden ligger, som man hör på namnet, vid havet. En dag får han en förbannelse över sig. De han älskar dör och han blir vampyr för att få lida i det oändliga. Barnabas Collins blir vampyr utan att bli biten...men hur? Genom svart magi...men varför? På grund av svartsjuka. Barnabas hade oturen att nobba en häxa, fast det visste han såklart inte när han gjorde det. När han blir frisläppt är det 1970-tal...
Tim Burton är tillbaka med sin snygga filmstil, den 10min långa inledningen av filmen är ett konstvärk och sedan försöker han fånga 1970-talet i bilar och vissa kläder. Burton han med sig Johnny Depp som Barnabas Collins och sin fru Helena Bonham Carter som dr. Julia Hoffman (en biroll). Dessutom är Eva Green med som Häxan Angelique och Michelle Pfeiffer spelar Elisabeth Collins Stoddard. Ja, jag skall ta en till namedropp...eller tre... Kick Ass-tjejen Chloë Grace Moretz spelar den märkliga dottern till Elisabeth Collins Stoddard, Carolyn Stoddard. Christopher Lee dyker upp lite överraskande i en biroll. Sista namnet är Alice Cooper, han spelar dock sig själv-lite synd, det hade varit skoj att se hans skådespelartalang.

Detta skall vara en Fantasy/Komedi- ni som har koll på filmen vet säkert att den baseras på en SåpOpera som gick på TV under 1960-talet som Tim Burton gillade. Även Michelle Pfeiffer var ett fan av TV-serien och ringde faktiskt till Tim Burton och bad om att få medverka. Burton och Pfeiffer jobbade tillsammans i Batman Returns (1992).

Är detta kul då? Njea, sådär. Det är ganska tydligt var Burton försöker få in komiken...tyvärr är den ibland lite väl tydlig och fungerar alltså inte. Depp försöker vara rolig på sitt torra sätt som bara fungerar när han spelar Jack Sparrow. Så i mina ögon är detta mer av ett trevligt Fantasy/Drama som fungerar ganska bra. Filmen får därför det lite tråkiga betyget tre...den är lagom.
Betyg: 3.a
Dark Shadows (2012)

Inga kommentarer: