torsdag 24 maj 2012

the Lady

Obehaglig men nödvändig. Luc Besson tog sig ann detta manus som berättar den sanna historien om Burma och dess kamp för demokrati. Aung San var generalen som startade det "nya" Burma 1947. Han blev mördad men efter sig lämnade han dottern Aung San Suu Kyi, hon levde i Oxford, England största delen av sitt liv där hon gifte sig med britten Michael Aris. Tillsammans har de två söner Alexander och Kim. Suu, som hon kallas, har fått många utmärkelser för hennes kamp för Burma och demokrati, 1991 fick hon Nobels fredspris. Hon är  Nationella Demokratiska Förbundets generalsekreterare.
I denna film ser vi Michelle Yeoh som Suu och David Thewlis som Michael Aris.Vi följer paret under en stressig tid i deras liv. Suu återvänder till Rangoon, Burma då hennes mor fått en hjärtattack. Burma befinner sig i kaos och när hon återvänder uppmärksammas hon av oppositionen av regimen och bes leda folket av Burma mot den nuvarande regimen. Suu tvekar till en början, men när Michael och barnen finns vid hennes sida finner hon styrkan att leda oppositionen. Michael får samtidigt veta att han har cancer och hans tid på jorden är snart slut. Michael Aris dog 1999.

Denna film är obehaglig och intressant. Jag tycker Michaels roll för Suu är speciell och kärleken dom emellan är starkare än vad man kanske kan förstå. Kamera-åkningarna är bra och musiken fin, men ibland kan dialogen vara för förklarande. Är man intresserad av världshistoria så är filmen självskriven, men den är 130min och den kräver en del koncentration, det är alltså inte en underhållning, utan en bildande film.

Betyg: 4.a
the Lady (2011)

Inga kommentarer: