onsdag 3 augusti 2011

Susanne Bier

Var är alla kvinnliga regissörer undrar ni kanske...jo, dom finns men är lite svåra att hitta. Men danskan Susanne Bier kan jag inte låta bli att lyfta fram. Ni kanske känner till henne efter succefilmen Hämnden eller In a Better World som den heter på engelska. Den filmen fick en Oscar för bästa utländska film 2010. givetvis finns den med på min lista, men hon har gjort tidigare filmer som är väl värda att se. Den första är Efter Bröllopet eller After the Wedding (2006) där Mads Mikkelsen och Rolf Lassgård spelar huvudrollerna.

Susanne jobbar gärna över gränserna, och den andra filmen gjorde hon på andra sidan Atlanten. Thing's We Lost in the Fire (2007) heter den andra filmen jag vill tippsa om. Den är väldigt speciell och annorlunda. I huvudrollerna ser vi Halle Berry och Benicio Del Toro.

In a Better World (2010) blir då den tredje filmen och där har vi Mikael Persbrandt i en av huvudrollerna.
Susanne Bier gör dramafilmer som är djupa och aktuella. Hon jobbar ofta med kända skådespelare från olika delar av världen vilket gör filmerna mycket intressanta. Hon har studerat vid Hebrew University i Jerusalem och faktiskt arkitektur i London. Just nu filmas hennes film All You Need is Love som skall komma 2012.

Inga kommentarer: