måndag 29 augusti 2011

Cowboys and Aliens

                                         (Jon Favreau och Olivia Wilde)
När jag ser namnen Jon Favreau (Ironman filmerna) Steven Spielberg (ja...) och Ron Howard (A Beautiful Mind) på en och samma film så kan jag ju inte låta bli att få höga förväntningar!!! Dessutom är det ju riskabelt att blanda genres som vilda västern och scifi. Kanske kände dom det på sig och välde därför att ha Harrison Ford i en av huvudrollerna tillsammans med Daniel Craig, mannen som verkar ha kommit igång nu. Inte bara Bond utan även Mikael Blomqvist i den amerikanska tolkningen av Stieg Larssons Män som hatar kvinnor.

Självklart finns det en kvinnlig huvudroll också, Olivia Wilde från dr. House får vara med som cool brud...
Vi befinner oss i Arizonaregionen 1873, där cowboys och Indianer härjar. En medelålders, ensam cowboy vaknar plötsligt upp och får se att han är skadad, skjuten kanske. Men han upptäcker även att han har en stor metalgrej runt sin handled. Sen börjar han slåss...med cowboys och med utomjordingar. Han söker efter sitt minne som han tappat, och han söker efter människorna som utomjordingarna tagit. Han säger inte mycket, och egentligen hade det varit ännu coolare om han inte sagt något alls. Men Craig klarar den amerikanska engelskan fint. Självklart är det kriget mot utomjordingarna som får cowboys att gå samman, det är alltid bra att ha en gemensam fiende.

Hur fungerar det här då? Ganska bra tycker jag! Tack Jon Favreau att du inte gjorde filmen i 3D, då alla filmteckniker och produktionsbolag ville att han skulle det. Harrison Ford har en intressant röst...låter som att han behöver harkla sig genom hela filmen. Daniel Craig har en väldigt vältränad kropp som vi kvinnor och vissa män kan få drägla lite över...och jag antar att Olivia Wilde ger männen och vissa kvinnor något att drägla över. För det är väl ändå därför man ser en sådan här film? Actionunderhållning för stunden, men lite snygga cowboys....för jag kan avslöja att utomjordingarna inte är så läckra...dom dräglar mest själva.

Tyvärr är den lite ojämn i handling, den blir lite lång. Men ett ok försök värt ett biobesök...

Betyg: 3.a
Cowboys and Aliens (2011)
Regi: Jon Favreau

(Undrar hur Daniel Craig ser ut i the Girl with the Dragon Tatoo? Mikael Blomqvist skall väl vara lite knubbig...var det inte så i böckerna? Annars hade väl Mikael Nyqvist tränat inför rollen också (skämt).)

Inga kommentarer: