fredag 19 oktober 2007

Rattatouille


Inte ens en människa kan laga så god mat...

Så har då Pixar gjort det igen, kommit med en helt otrolig animation och med en fin och genomarbetat story.

Filmen heter Ratatouille och handlar om den lilla råttan Remy. Remy bor i Frankrike, strax utanför Paris. Remy har en speciell talang när det kommer till mat. Han kan kombinera kryddor och råvaror på ett sätt inte ens vi människor behärskar. Remy har lärt sig läsa, och inte vilka böcker som helst, nej, kokböcker. Han har en stor förebild i kocken Gusteau.

Men en dag när Remy och hans bror Emile är inne i huset, på vilkets vind de bor, för att leta saffran får Remy höra via TV:n att Gusteau har dött. Han blir förstörd och samtidigt blir Emile och Remy upptäckta av tanten som bor i huset. Nu måste alla råttor som bor på vinden fly. Under flykten hamnar Remy på efterstjälken och tappar bort sin familj.

Remy hamnar i Paris, där han hittar Gusteaus restaurang, som drivs av den elaka kocken Skinner. Här träffar Remy den lilla killen Linguini. Linguinis mor har precis dött och i ett brev till den nya chefskocken, Skinner, ber hon om att Linguini skall få jobba på restaurangen. Linguini får jobb som sop/disk/städ-pojke. Linguini råkar förstöra en soppa under sitt städande inne i köket med den lilla råttan Remy lyckas rädda honom. Soppan blir en succé och Linguini får äran.

Detta gläds inte Skinner åt, speciellt inte då han får nys om att Linguini kan vara släkt med Gusteau på något vis som skulle kunna ge honom rätten till restaurangen. Skinner har dessutom sett Remy, men vet inte vilken roll den lilla råttan egentligen spelar.

Samtidigt som Linguini kämpar för att hålla Remy hemlig och för att behålla jobbet gör Skinner allt i sin makt för att avslöja Linguini. Men det finns fler problem i Paris. En man vid namn Anton Ego. Denna matkritiker är den mest fruktade i hela Frankrike. Han har redan sett till så att restaurangen förlorade en av sina stjärnor.

Detta äventyr är fantasifyllt, humoristiskt, kärleksfyllt och djurvänligt. Aldrig kunde man tro att vem som helst kunde laga mat.

Med bra animation, fyndiga övergångar mellan scener, bra manus och charmiga karaktärer med bra röster lyckas Pixar med regissören Brad Bird (the Incredibles) i spetsen trollbinda en publik i två timmar.

Det skulle vara ett brott mot era barn om ni missunnar dom detta biobesök. Efter denna film kommer barn att se på mat och på råttor på ett annat sätt. Fyra starka koppar kaffe till denna underbara, charmiga och glada animation.

Pixar är ett animations bolag, ursprungligen tillhörande Disney, men nu en fistående men nära arbetspartner. Tidigare Pixarproduktioner är: Toy Story, A Bugs Life, Toy Story 2, Monsters inc., Finding Nemo, the Incredibles och Cars.

Tyvärr håller inte den svenska översättningen samma komiska standard. Men dubbningen är godkänd och den svenska versionen får fyra, dock svaga, koppar kaffe.

Inga kommentarer: