lördag 16 mars 2013

Oz the Great and Powerful och Trollkarlen från Oz

Det var en gång en framgångsrik film som hade premiär 1939. En film som handlade om hopp och vänskap. Den fick liv genom en framgångsrik barnskådespelerska vid namn Judy Garland. Warner Brothers hade äran att producera denna film, the Wizard of Oz. Denna gång, 74år senare, tar Disney ansvaret för Oz the great and Powerful.

Detta är inte en remake av the Wizard of Oz...snarare en fortsättning...snällt också av Jim Carrey att låna ut "the mask" till Mila Kunis (Theodora). Deras "nya" trollkarl spelas av James Franco...vad menar jag då med "deras"...jo folket av Oz/Emerald City, Tinkers, Quadlings och Munchkins. De leds av den goda och vackra häxan Glinda (Michelle Williams). De slåss mot hennes onda systrar Theodora och Evanora (Rachel Weisz).

3D är att föredra och bio ett måste för detta färgsprakande äventyr. Men vem är det för? Den är kanske lite för otäck för de allra minsta, men en godkänd familjefilm, där den slutliga hjälten är en person som vi alla har mycket att tacka för i vår verkliga värld.

Varning då för klyschiga repliker, lite smådryga kärleksscener och lite sömniga och uttråkande "pepp-talks". Men värd att se trotts detta.

Betyg: 3.a
Oz the Great and Powerful (2013)

Versionen från 1939 tror jag tyvärr inte tilltalar dagens ungdom då man fick lösa specialeffekterna på ett påhittigt sätt för sin tid. Men för alla som älskar film och gillar att se tydliga drag i filmens utveckling, och för alla mindre barn (3-6år) rekommenderar jag även the Wizard of Oz (1939).
En film som innehåller mycket musik och sången "Somewhere Over the Rainbow"

Dessutom använder man färgfilm endast i landet Oz, detta var när färgfilmen var ny och det gav en fin effekt på skillnaden mellan den hårda vardagen och fantasilandet. Lite överseende får man ha med att Judy Garland var 17år när hon spelade Dorothy som i boken av L. Frank Baums endast är 12år. Boken kom 1900 och totalt skrev Baum 14 böcker om landet Oz.

I mina ögon är denna film helt underbar och jag får alltid ett leende på läpparna när jag ser den! Inget slår en oskuldsfull 17åring...(haha). "Toto, I have a feeling we'er not in Kansas anymore." (Dorothy Gale- the Wizard of Oz 1939)

Betyg. 4.a

Inga kommentarer: