lördag 30 mars 2013

Mise-en-scén

Lite filmvetenskap så hör på vårkanten när det dessutom kommer lite franskt på bio. Bakom stängda dörrar gick upp den 22 mars och är en film av Francois Ozon, mannen som gjorde Swimmingpool 2003. Denna film bygger på spänning, mystik och manipulation-kanske inte så ovanligt för fransk film. I huvudrollerna ser vi Fabrice Luchini och Kristin Scott Thomas.

Nog om den. Mise-en-scéne är lite svår översatt så man brukar säga att begreppet betyder det framför kameran; det som sker i rutan. Omsorg läggs på val av miljö, skådespelare, ljussättning, kinematografi och bildens beskäring. Detta är delar som hela tiden utvecklats. Från börjar användes filmmediet som en slags verklighetsregistrering. Ni mins kanske inlägget om dokumentären och bröderna Lumiére. Film var i början ett realistiskt orienterat medium.

Men så kom den franske filmpionjären George Méliès på att man kunde använda filmen till icke-realism, som fantasy och illusioner, även detta i slutet av 1800talet, men kanske mest tidigt 1900-tal. Vi mins Martin Scorseses Hugo Cabret (2011) (och om ni ej sett den, fy på sig!). Méliès gjorde över 550 kortfilmer.

Fransmännen var alltså tidiga med att experimentera med film. Kanske inte så konstigt då att de lyckas med sina filmer.

Inga kommentarer: