lördag 23 mars 2013

Brasse Brännström

Som egentligen heter Lars Brännström, är född i Stockholm 1945. Lars är en mycket duktig och flitig skådespelare som kanske är lite i skymundan. Därför drar vi nu ut honom i ljuset när han än en gång är bioaktuell. I Bäst före spelar han mot Kjell Bergqvist, Ewa Fröling, Göran Ragnestam, Meta Velander, Claudia Galli och Lars-Erik Berenett.

Det skall tidigt skall nämnas att denne man 1988 blev nominerad (med tre andra) till en Oscar för bästa manus från ett annat medie. Lars/Brasse var med och skrev om Reidar Jönssons novel "Mitt liv som hund" till ett filmmanus. Filmen regisserades sedan av Lasse Hallström.

Brasse blev känd tack vare TV, Lasse Hallström och Magnus Härenstam. Brasse fick sitt genombrott med Magnus Härenstam i barnserien Fem myror är fler än fyra elefanter 1973. Efter det var han med i Hallströms filmer En kille och en tjej (1975) och Två killar och en tjej (1983).

Brasse har hittat en roll som tafatt, men på senare dagar har vi sett honom i filmer som Sprängaren (2001) och Den bästa av mödrar (2005).

Förutom TV och film så har Magnus och Brasse kört krogshower tillsammans och drivit Maximteatern i Stockholm tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson.

1990 drabbades Brasse av något så märkligt som scenskräck. Så vi får tacka Peter Falk som så småningom fick honom att gå upp på scenen igen i "Hjalmar på nätet" 2002.

Efter detta blev det en enmans-show i "Grottmannen", som gav honom en Guldmask.

2005 återförenades Magnus och Brasse på Chinateatern i "Muntergökarna" där Brasse spelar huvudrollen som den bittre Leonard (komisk touch).

Detta var lite om denne magnifike skådespelare som nu alltså kan ses på bio i filmen Bäst före.

Inga kommentarer: