söndag 23 september 2012

ParaNorman

Digital "stop-frame" film gjord med Canon EOS 5D Mark II kameran...inte så illa! Norman är en lite udda kille men han har sina spöken. Norman kan se både döda människor och djur vilket gör att levande varelser ser på honom lite udda, speciellt människorna som inte tror på hans udda egenskap. Men det gör det roligt för oss i publiken att titta på, till och med för oss lite äldre. Dessutom skall han rädda sin by från en förbannelse. Filmen är från 11år, och kanske är vissa figurer lite otäcka...eller kanske är det handlingarna de utför som är lite läskiga. Det är i allafall lite modernt med paranormal (parallellt eller i motsats till) aktivitet just nu på bioduken.

Historien då? Jo, det måste finnas något som gör det lite jobbigt, till exempel mobbning. Om Norman är runt 10år och blir mobbad (för sina egenskaper som ingen tror på) i skolan så blir det enklare att förklara varför han går sin egna väg. Detta är enkla knep som oftast fungerar ganska bra, speciellt om animationen är snygg.

Norman har en frågvis och lite speciell kompis, Neil. Neil ställer bra frågor till Norman om de döda och på så vis får vi det förklarat för oss hur det är att bara vara ett barn som kan se och tala med de död. Detta avdramatiserar döden en aning. Det är en bra och underhållande barnfilm som främst vänder sig till barn i 10års åldern...kanske är den lite smal? Detta skulle kunna bli en skräckfilm om man vill göra om det till en spelfilm...med vissa justeringar.

Betyg: 3.a
ParaNorman (2012)

Inga kommentarer: