fredag 7 september 2012

Modig

Disney Pixar väljer för första gången en flicka i huvudrollen, men det är en välkänd berättelse de återanvänder. Miljön sätts till Skottland och Prinsessan Merida lever under en tid som liknar Ronja Rövardotters. Drottningen vill att Merida hittar en "man" och de klaner som finns i trakten får en inbjudan om att be om hennes hand. Alla klaner tackar JA, och då skall utslagningen ske med bågsskytte. Merida är själv en utmärkt bågskytt, och hon vill minsann inte ha någon man/prins så hon beslutar att skjuta om sin egen hand. Detta gillas inte av drottningen och problem uppstår mellan modern och dottern.

Jag kan sammanfatta allt med att det finns en häxa, en trolldryck, tre småbröder och en lärdom med i filmen också. Berättelsen är en blandning av många andra sagor och jag hittar spår av Mattis från Ronja Rövardotter i Meridas far, kungen.

Som vanligt är det snyggt och "side kicks" figurerna är gulliga. Jag ler många gånger under filmen, men den saknar något extra. Kanske mer musik, kanske mer mystik...kanske är moralen för mycket i den. Men det är en bra barnfilm och många småtjejer kommer gilla den.

Betyg 3.a
Modig/Brave 2012

Inga kommentarer: