torsdag 1 mars 2012

Hugo

"Film has the power of catching dreams."

Flest Oscarsnomineringar 2011 (11st) fick Martin Scorsese's barnfilm Hugo. Den kommer den 16 mars till Sverige, men i USA hade filmen premiär i slutet av november. Det handlar om den lilla föräldralösa pojken Hugo (Asa Butterfield) som bor i tågstationens väggar i Paris. Brian Selznick heter mannen bakom boken "the Invention of Hugo Cabret". Hugo klarar sig genom att hålla sig gömd. Men en dag har han sönder en leksaksmus hos en leksakshandlare, som har sitt lilla leksaksbås inne på stationen. Leksakshandlaren råkar vara Georges Méliès (Ben Kingsley), en väldigt betydelsefull filmmakare från slutet av 1800talet. Méliès gjorde den första SciFi filmen A Trip to the Moon.

Hugo förlorar sin döda fars skissbok, eller rättare sagt Méliès beslagtar den. Hugo blir förtvivlad eftersom han behöver ritningarna för att fixa en "klockrobot" som hans far lämnat efter sig. Här börjar äventyret. Hugo får hjälp av flickan Isabelle (Kick Ass tjejen Chloë Grace Moretz).

I början är det sparsamt med dialog vilket passar filmen bra. Men när äventyret väl kommer igång får vi se vad skådespelarna verkligen går för, vilket är ok, inte kanon men ok. Animationen är väldigt fin och den går bra ihop med verkligheten. Det är en bra historia och jag är mycket underhållen av filmen, som absolut är en biofilm. Det är stort fokus på filmhistoria vilket jag tror kommer uppskattas. Alla som läst filmhistoria kommer känna igen de svart/vita filmklippen från slutet av 1800talet och början av 1900talet. Det känns som en hyllning till de första filmskaparna, de som lade grunder till sånna som Scorsese.

Kan även nämna att Christopher Lee, Sacha Baron Cohen, Jude Law och Helen McCrory finns med som skådespelare och inge  mindre än Johnny Depp är med och producerar. Detta skulle ha kunnat vara en 5.a, men jag sätter "bara" en 4.a då jag tycker att den tappar tempo ibland och att skådespelet inte är helt 100%

Betyg: 4.a
Hugo (2011)

Inga kommentarer: