söndag 18 mars 2012

En Fiende Att Dö För

Ta en Norsk, en Nazist och en Bellman och placera dom på en båt mitt ute i det kalla vattnet. Ta en historie om pangaea för att få det lite mer oskyldigt och vetenskapligt. Jo, det är det Peter Dalle har gjort här.

Tiden är 1939 innan andra världskriget bryter ut och det handlar om en expedition till Svalbard där en grupp vetenskapsmän och geologer skall forska om Wegeners teori om Pangaea, den stora landsplattan som en gång höll alla våra kontinenter samman. Ombord finns ca tio personer, varav sex stycken är välutvecklade karaktärer som Leni (Jeanette Hain), den vackra kvinnan, Friedrich (Axel Prahl) som skall hålla i trådarna. Martin (Allan Corduner), en judisk vetenskapsman. Terrence (Tom Burke), en outsider som skall filma/dokumentera det hela. Normannen (Sven Nordin) som är kapten på båten och Gustav (Richard Ulfsäter) som är svensk och expert på sprängmedel.

Övriga på båten är ryssar och får spela dumstrutarna...kanske gjorde Dalle det lite väl enkelt för sig här. Men det hela blir intressant när besättningen får beskedet om att Tyskland invaderat Polen. När England och Frankrike sedan ställer sig mot Tyskland vet besättningen inte vilka som är deras vänner eller fiender. Det blir inte bättre när "Berlin" ber den lilla båten om hjälp.

Detta blir inte alls så tokigt, en berättelse kan alltid bli intressant om den berättas på rätt sätt. Här är klippningen bra och det blir spännande. En del monologer är väldigt bra, Allan Corduner är mycket bra som Martin och Tom Burke som spelar Terrence gör en godkänd insatts. Svensken och Norrmannen har emellanåt en Kapten Haddock och Tintin relation, men den är tyvärr inte så jämn. Det är svensken Richard Ulfsäter som är den svaga länken i filmen.

Trotts detta tycker jag att denna tysk/svenska film är väl värd att se.

Betyg: 3.a
En fiende att dö för (2012)

Inga kommentarer: