torsdag 8 mars 2012

the Artist

Väntan är över, Oscarsvinnaren för Bästa Film är här, the Artist. Det är en Fransk film...så egentligen kanske den skulle vunnit en Oscar för bästa utländska film, men eftersom amerikanen John Goodman (m.fl.) är med så kanske Hollywood tyckte att den var Amerikansk...eller så kanske det är den amerikanska filmhistorien som filmen faktiskt handlar om som var avgörande, vem vet? Den fick 10 Oscarsnomineringar totalt och var mycket uppskattad eftersom den tog hem 5 av dom.

Filmen går i nostalgin och filmhistoriens tecken. Den är svart/vit och så gott som stum, bortsett från all musik. Redan i förtexten känner man den gamla stilen rinna över biopubliken. Vi befinner oss i 1920-talet, och filmen/ den rörliga bilden är glamorösare än någonsin. George Valentin (Jean Dujardin) är den starkast lysande stjärnan på filmhimmelen. Han har charm, humor och självförtroende. Allt en kvinna vill ha i en man. En kväll vid en premiär trillar den vackra flickan och beundrarinnan Peppy Miller framför honom och fotograferna börjar ta fler bilder än någonsin. Nästa dag lyder tidingsrubrikerna "Who's that Girl" (Madonna, tänker ni då).

George och Peppy träffas igen strax därefter inne på filmstudion. George är gift, men han kan inte riktigt slita sig från den vackra Peppy. Romantiskt så det står härliga till, eller vänder man på det och ser det från George frus vinkel så är det inte så kul längre, men det skall man givetvis inte göra!

Det är charmigt och skoj, skådespelarna är bättre än någonsin, nästan lite skönt att slippa snacket. Fotot är väldigt bra och det är intressant att se hur det kunde ha gått till på en filminspelning under 1920talet och hur ljudet introducerades. Alla som gillar film skall så klart se denna film.

Betyg: 4.a
the Artist (2011)

Går i Borlänge och på Smultronstället (Folkets Hus) i Falun. http://www.masmedia.se/

Inga kommentarer: