måndag 18 april 2011

Water for Elephants

En ung veterinärstuderande, Jacob, blir tvungen att hoppa av skolan och flytta ur sitt hem då hans föräldrar tragiskt omkommer i en bilolycka. Det visar sig då att pappan belånat huset för att kunna betala för Jacobs studier. Det är 1930-tal i USA och drepressionen har drabbat landet. Jacob kommer ursprungligen från Polen, vilket skall visa sig värdefullt senare i hans liv.

Han beger sig ut, som en luffare, efter tågrälsen mitt i natten och när ett tåg dyker upp tar han chansen och hoppar på det. Detta visar sig på morgonen vara en cirkus. Cirkusen har ekonomiska svårigheter och först vill inte August, cirkusdirektören anställa Jacob, men allt förändras när han säger att han är veterinär. Det finns status i en egen veterinär på en cirkus, dessutom har de problem med en häst som ingår i huvudattraktionen. Det är även i huvudattraktionen Jacob får se Marlena, cirkusdirektörens fru.

Ja, då är triangeldramat på en cirkus i USAs depression igång! Men vad har vatten och elefanter med det att göra? Jo, till en början finns det ingen elefant på denna cirkus, men den köps in och då blir Jacob och Marlena ansvariga för den och dess underhållningsnummer.

Filmen är tyvärr inte så bra, Jacob spelas av Robert Pattinson, August av Christoph Waltz och Marlena av Reese Witherspoon. De är ok i sina roller- Christoph Waltz spelar osympatisk och obehaglig...kanske är det lite synd att han får en sådan roll. Han är inte lika lysande som han var i Inglourious Basterds (2009). Men problemet ligger till stor del i manuset, det är inte välskrivet. Man försöker berätta historien genom den gamle Jacobs ögon och detta grepp är lite för välanvänt i USA nu. Bäst fungerar det i Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1991)Big Fish (2003) och the Notebook (2004). Här är det gestaltat orealistiskt tycker jag.

Francis Lawrence har regisserat, han är en ung Österrikare som började i musikvideobranshen och sedan gjort filmer som Constantine (2005) och  I am Ledgend (2007). Tycker att han lyckades bättre med de filmerna, här lämnar han mig oberörd och lite uttråkad.

Water for Elephants (2011) betyg 2.

Inga kommentarer: