måndag 22 februari 2010

Shutter Island

Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio verkar ha funnit varandra, de har gjort kanonfilmerna Gangs of New York (2002), Aviator (2004), the Departed (2006) och nu kommer Shutter Island.

Filmen är basserad på Dennis Lehanes bok, jag har inte läst boken, men filmen är riktigt bra- så boken skall jag nog ta tag i under sommaren.

Det är 1954 och ute på Shutter Island, en ö där en psykanstalten Ashecliffe ligger, förvinner en överintelligent massmördeska vid namn Rachel. Sherifferna Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) och Chuck Aule (Mark Ruffaldo) kallas ut till ön. Det driver in en orkan sammtidigt och sherifferna blir fast ute på ön med farliga psykpatienter, konstiga vårdare och läkare.

Det finns mycket mer som pågår i filmen också, Teddy Daniels är en väldigt komplex person som har ett hemskt förlutet som soldat i det andra världskriget, där han gjorde en del hemska saker. Han har även förlorat sin fru...men hur är en smula oklart till en början. Alla frågor får sina svar till slut. En del svar är mer förnurliga än andra.

Filmen är mycket underhållande, men då jag satt bredvid några killar i 16års åldern som skrattade vid väldigt konstiga tillfällen så tror jag antigen att de inte förstod något av filmen, eller kände igen sig i det psykiskt störda...filmen är nog inte gjord för den målgruppen...

Fotot i filmen är absolut kanon, ljudet likaså, får lite Alfred Hitchcock känslor ibland, det blir riktigt spännande mellan varven, men vad är mer läskigt än två "hjältar" på en spykanstallt där massa psykmördare sitter (anstallten ser dessutom ut som en gammal medeltida borg) och en orkanstorm som härjar utanför och har slagit ut all elektrisitet på ön...?

Skådespelet är bra också, Max von Sydow finns med som läkare, Ben Kinsley likaså och alla andra är också bra. Det som gör denna film till en 4a och inte en 5a är att den är lite ojämn och jag köper inte allt i det. Det finns vissa bitar som kunde ha bearbetats mer, speciellt vissa klipp (sammanfogningen mellan bilder menar jag då). Men absolut en måste ses film.

Klar 4.a till Shutter Island (2010)

Inga kommentarer: