tisdag 23 februari 2010

Gladiator

År 2000 kom Ridley Scott med en av de bästa historiefilmerna som gjorts, Gladiator, där Russell Crowe spelar rommaren Maximus och Joaquin Phoenix spelar prins Commodus. Den danska skådespelerskan Connie Nielsen är också med som Lucilla, Commodus vackra syster och som Marcus Aurelius, pappan och kungen, ser vi den stenhårde, och nu avlidne, irländaren Richard Harris- alla vi som gillar Harry Potter vet ju att efter Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) kom det en ny Professon Dumbledore, det var just pga Richard Harris dog, RIP. (nog om det)

Maximus är en romersk general som är älskad av många, till och med av Marcus Aurelius som ser honom som sin egen son, och på Marcus Aurelius dödsbädd står det klart att Maximus kommer att ta över efter honom, då de ligger ute i krig. Commodus ser Maximus som ett stort hot mot sina egna framgångar. Commodus låter döda Maximus familj, och Maximus själv tillfångatas och förs bort. Här sker en förvandling driven av hämndlyssnad, Maximus blir en gladiator som så småningom återvänder till Commodus för att få sin hämnd.

Denna film jobbade mycket med specialeffekter och fick mycket uppmärksamhet för det. Men skådespelet är också i överkant, och musiken bygger upp en bra stämmning och efter denna film har ingen i samma genre varit i närheten.

Gladiator (2002) ikväll på TV4Film kl. 22.35

Inga kommentarer: