torsdag 23 juli 2009

Angels & Demons: 3.a


Boken kom innan da Vincikoden, men efter filmen. Dan Browns böcker som tog världen med storm under några få år. Filmen "the Da Vinci Code" fick ganska dålig kritik, men den sågs av miljoner människor världen över. Den filmen gjordes av Ron Howard, en av mina absoluta favoriter i regissörtresket. Detta är några av hans filmer: "Grand Theft Auto"(1977), "Willow"(1988), "Backdraft"(1991), "A Beautiful Mind"(2001), "Cinderella Man"(2005), "Frost/Nixon"(2008). Och nu gör han alltså uppföljaren...som igentligen äger rum innan Da Vincikoden.

I Angels & Demons (Änglar och Demoner) får vi följa med Dr. Robert Langdon (Tom Hanks) till Rom, Italien för att leta reda på antimaterian som blivit sluten från Sern, ett laboratorium i Schweiz. Denna gång är det Vaticanen som är i fara för terrorister (Illuminati), tror man...men riktigt så enkelt är det inte. Påven är död, mördad befaras det, och nu väntas ett val av en ny påve. Men en terrorist kallad Assassinen (Nikolaj Lie Kaas) mördar de utvalda kandidaterna, en efter en och på ett ruggigt välplanerat vis.
Med sig från Sern har Langdon fysisisten Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) som har tagit fram antimaterian, en livsfarlig substans. I Vaticanen får de hjälp av camerlengo Patrick McKenna (Ewan McGregor). Langdon får även viss hjälp från polisen, Inspektören Olivetti (Pierfrancesco Favino) och Komendant Richter (Stellan Skarsgård).

Nu är det en kamp mot tiden på Roms gator för att rädda Vaticanen.

Välgjord film, där man valde att gå ifrån boken så pass mkt så att de är två skilda historier. Slutet är inte heller det samma. Detta tycker jag var ett väldigt smart drag eftersom man alltid är missnöjd på filmer som basseras på böcker. Kärlekshistorien är minimerad, väldigt skönt. Nikolaj som Assassinen är mycket bra. Filmen är väldigt mycket bättre än Da Vinci koden, men trotts detta saknas viss finess i berättartekniken. Det känns som man trycker ihop det hela en aning för mycket och en del av dialogen känns påtvingad.

Denna film kan ses hemma i soffan, tyvärr, men har underhållningsvärde.

Inga kommentarer: