torsdag 31 januari 2013

Zero Dark Thirty

En film som berättar fragment ur amerikanernas jakt på al-qaida terroristernas ledare Usama bin Ladin (Osama bin Laden) från 11 september 2001. Bakom regin står Oscarsvinnaren Katryn Bigelow, Kathryn som 2008 fick ögonen på sig efter filmen the Hurt Locker.

I huvudrollen ser vi Jessica Chastain (the Help/Niceville 2011) som Maya, hon är Oscarsnominerad för denna rollprestation och det förstår man när man ser filmen. Fina rollprestationer kommer även från Jason Clarke, Reda Kateb och Fares Fares. Det är detta som är filmens styrka. För att få en så här allvarlig film att inte bli tråkig och mest bara obehaglig krävs det mycket från alla medverkande. Även om rollen kan tyckas liten spelar den en avgörande roll för filmens trovärdighet. Trovärdigheten i verklighetsbaserade filmen är skillnaden på bra och dålig film.

Det är intressant att personer som jobbar med närliknande sysslor har fått se filmen och tycka till om trovärdigheten, på denna punkt har filmen fått fin kritik. Men den har också fått uppmärksamhet genom kritik mot USA's president Barack Obama. Det sägs att Obama har gett hemligstämplad information till manusförfattaren och produktionen. Något som skulle kunna sätta USA's säkerhet på spel.

En uppmärksammad och mycket intressant film om relationen Afghanistan, Pakistan och USA och slutet för Usama bin Ladin. Men inte slutet för terrornätverket Al-Qaida.


Betyg: 4.a
Zero Dark Thirty (2012)

Inga kommentarer: