söndag 6 januari 2013

Jack Reacher

Lee Child (Jim Grant) är en brittisk författare som get ut ett flertal böcker om den föredetta militärpolisen Jack Reacher. Den första filmen om honom baseras på boken "One Shot" som kom 2005 (2007 till Sverige). Böckerna är väldigt populära, en av fansen är Tom Cruise som även står bakom filmen, då inte som regissör utan som producent och huvudroll. Christopher McQuarrie (the Usual Suspects, 1995)  har regisserat filmen.

Filmen tillhör genren action/thriller och även om boken är mitt i serien får vi här en presentation av Jack Reacher (Tom Cruise) och vilket spöke han är. Ingen riktig identitet, han går under radarn och är en helt fenomenal "detektiv". Han bryr sig inte om rättvisan utan om sanningen och han tar sig friheter som en skurk...dessutom skall han ha varit lite av en bråkstake. Bråkstake ser jag inte till i filmen, men visst är det viktigt för Mr. Cruise att få vara cool. Klart jag drar lite på mungiporna när han skall slåss mot en elittränad legosoldat (Charlie som spelas av "Spartacus"-skådisen Jai Courtney) som dessutom är en av världens bästa prickskyttar och ca 20år yngre än Reacher , men det är väl det här man vill se i denna film.

Trevligt att filmen har spelats in och tar plats i Pittsburgh, Pennsylvania. Jag skall inte avslöja för mycket, men det handlar om en soldat, Barr, som blir ditsatt/ snärjd av "the bad guy" och hur Reacher skall i första hand se till att Barr verkligen blir straffad...men historien tar en och annan vändning.

Det finns mycket humor i filmen och det blir bra när Robert Duvall (Gudfadern 1972, 1974, Apocalypse Now 1979) dyker upp som Cash och drar några skämt med Reacher. I övrigt håller filmen bra skådespel och skurken är relativt obehaglig, men trotts detta finns det en del klyschor som man kunde ha skippat. Dessutom missade man helt helikopterbilderna under biljakten. Fotot samt ljudet under den sekvensen, biljakten, är ganska oinspirerad förutom slutet som nästan räddar sekvensen.

Jack Reacher är inte i klass med Jason Bourne, men det är en solid action/thriller som med fördel kan ses på bio. Men har man en storbildsTV- som de flesta nu har- så kommer den vara bra hemma i TVsoffan också.

Betyg. 3.a
Jack Reacher (2012)

(Filmen skulle haft premiär i mitten av december i USA, men pga skolskjutningen i Sandy Hook/Newtown, Connecticut flyttades den fram till slutet av december.)

Inga kommentarer: