måndag 21 januari 2013

Guldbaggen flyger i skymningen...

Så var det dags att se vad Sverige har spottat ur sig i filmväg under året 2012. De som absolut fått mest uppmärksamhet är Palme, Call Girl och Searching for Sugar Man. Kanske mins vi actionfilmerna Snabba Cash II och Hamilton också, men de bästa filmerna är, som så ofta, de som det inte talas nog om. I detta fall Äta, Sova, Dö, Avalon och Lycka till och ta hand om varandra. Nomineringar har även tilldelats Bitchkram, Dom över död man, Mammas pojkar, Isdraken, och Pojktanten.

Här kan vi gratulera Johannes Brost som fick en bagge för bästa manliga huvudroll (Avalon), Benny Andersson för musiken i Palme, Malik Bendjelloul för bästa dokumentären Searching for Suger Man, Nermina Lukac för bästa kvinnliga huvudroll i Äta, Sova, Dö, Gabriela Pichler för bästa regi för Äta, Sova, Dö.

Dessutom kan vi nämna de utländska bidragen, Amour (Vann Golden Globe), Laurence Anyways och Moonrise Kingdom.

Och publikens pris (som kanske är lite av ett skämt...) En gång i Phuket, Hamilton: i Nationens Intresse och Sune i Grekland. Grattis till Sune...men inte når de upp till Sunes Jul!

Kanske lite konstigt också att vårt (Sveriges) Oscarsbidrag Hypnotisören inte fick någon Baggenominering...kanske skulle skickat Avalon istället?! Eller Äta, Sova, Dö!
För mer om Guldbaggen Klicka här!

Inga kommentarer: