måndag 14 januari 2013

Gangster SquadLos Angeles under sent 1940-tal, Mickey Cohen (Sean Penn), en före detta boxare, vill till varje pris "äga" staden. Vid sin sida har han korkade män som är villiga att dö för honom...till ingen nytta? Och vackra kvinnor, vackrast av dom alla är Grace (Emma Stone) som senare kommer spela en stor roll i Cohens öde.

Men Cohen kommer möta motstånd i slaget om L.A., inte bara från andra gangsters utan även från en grupp "goda" killar. Uppdraget delas ut av chief Parker (Nick Nolte), en polischef som fortfarande tror på ett fint och ärligt L.A. Ledande polisman i teamet blir John O´Mara (Josh Brolin). Han får hjälp av sin underfundiga fru, Connie (Mireille Enos), att handplocka resten av teamet som senare inofficiellt kallas "Gangster Squad"- kanske är det fler som drar paralleller till the Untouchables (1987). 

Gangster Squad är Poliser och Officerare som tror på rättvisa till varje pris och de är villiga att göra jobbet. Jobbet innebär att man lämnar polisbrickan hemma och sätter hårt mot hårt.I en del gangsterfilmer (Gudfadern (1972), the Untouchable (1987), Goodfellas (1990)), och serier ("Boardwalk Empire" (2010)) jobbar man med djupet i manuset, vi lär känna personerna, både goda och onda och actionscener blandas upp med dialoger och monologer av vikt. Men inte i Gangster Squad, här spelar man på foto och action. Lite tunt blir det, det går snabbt att sätta ihop teamet och därefter är det en mängd skott som avlossas och inte träffar någon...jo, det är verkligen rekord i avlossade skott. Det är snyggt, mycket snyggt, men det ger inte mer än så. Slowmotion, stop frame och en hel del annan foto-teknik får vi ta del av, men jag undrar fortfarande varför Cohen blev som han blev.

I Ganster Squad-teamet lär vi känna O´Mara och Jerry Wooters (Ryan Gosling) bäst, jag fattar mest tycke för Conway Keeler (Giovanni Ribisi) som är tekniksnillet i gruppen och fixar avlyssningen på Cohen. Övriga i gruppen är coola och jag vill veta mer om dom, det är till och med frustrerande att inte veta mer om dom.

Jag får alltså lämna biosalongen missnöjd denna gång. Ett gangsterdrama som inte nådde hela vägen. Halvtaskig dialog, ett tunt manus och en god idé blev inte mer än många skott och ett väntat slut. Kanske hade denna film passat bättre på TV och som serie. "Boarwalk Empire" är ett fint exempel på att gangsterdraman som bygger på verklighet passar bra som TV-Serie.

Trotts detta är det en snygg film, och jag vill inte ha filmen ogjord.

Betyg. 3.a
Gangster Squad (2013)

Inga kommentarer: