måndag 20 augusti 2012

Snabba Cash II

Otroligt vad människor är villiga att göra för ytlighet...eller?

Jens Lapidus kom ut med boken "Snabba Cash" 2006, det blev film av den 2010 där Daniel Espinosa stod för regi. Joel Kinnaman får något av ett genombrott efter denna film som blir välbemött i Sverige och även på en del filmfestivaler i andra länder. Handlingen är enkel, en kille lever ett dubbel-liv då han försöker vara "rikare" än vad han är. Han försöker även imponera på en tjej som tillhör överklassen, en klass han verkligen vill tillhöra.

Nu är det då dags för den andra filmen (det kommer minst en till). Johan Westlund, även kallad JW (Joel Kinnaman) är tillbaka. Denna gång är det Babak Najafi som regisserat, han långfilmsdebuterade med kanonfilmen Sebbe (2010). 

Problemet i första filmen (generellt i Svenska filmer) är skådespelet. Hur repliker är skrivna och hur de sägs är avgörande för trovärdigheten. Även i uppföljaren är replikerna dåliga och de levereras konstalt, det finns inget naturligt i det. Dessutom läggs det ned en hel del på långa förklarande monologer som bara är bra för den som försöker somna. Actionscener, tystnad, blickar och kroppsspråk är det som får en att engagera sig i handlingen. Denna trilogi är på väg mot en trea, varken mer eller mindre kommer den lyckas med...tänk att det skall vara så svårt att prata naturligt...se bara på Sällskapsresan-filmerna...lite äkta tufflighet efterlyses.

Betyg: 3.a
Snabba Cash II (2012)

Inga kommentarer: