söndag 4 december 2011

Arthur och Julklappsrushen

Julfilmer är bland det bästa som finns, eller det kan vara. en Julfilm måste sätta stämning, och den får gärna vara lekfull och en aning naiv, men de bästa Julfilmerna har oftast en allvarlig ton. De vanligaste Julfilmerna är dock för barnen.Men denna film vet jag inte var jag skall placera...tar det säkra före det osäkra och knölar in den bland alla familjefilmer.

Visste du att Jultomten inte bor i Mora utan på NordPolen. Visste du att "tomtetronen" går i arv. Visste du att i Tomtens verkstad jobbar tusentals Nissar. Vet du vad dom händer om Tomten missar att dela ut en Julklapp?...om du vet svaret behöver du inte se Arthur och Julklappsrushen!

Men vet du inte vet vad som händer när tomten missar, ja, bara ett enda barn, så är nog detta en intressant film för dig. Filmen handlar om Julafton och natten till Juldagen. Den mest händelserika natt på året, det är då över två miljarder barn (alla tror tyvärr inte på tomten) skall få sina julklappar. Arthur är Tomtens yngste son, och den som verkligen älskar Julen. Steven är storebror till Arthur och skall snart få ta över rollen som Tomte...men Tomtens verkstad har förvandlats till något som mer liknar en militärbas med högteknologisk utrustning och självklart händer det som absolut inte får hända...en Julklapp blir inte levererad!

Kommer man att hinna leverera denna Julklapp i tid? Är det verkligen så viktigt att alla får Julklappar, kan man inte säga att barnet varit styggt och inte förtjänar en julklapp? Nej, för Arthur spelar detta stor roll. Alla barn skall få sina julklappar och resan dit blir minst sagt omtumlande.

Filmen fungerar bra i 3D, den är en aning lång (hittar flera sekvenser som inte tillför något till filmen, bort med dom säger jag) och skämten är för lite äldre barn...som jag inte är säker på går och ser en sån här film. Början av filmen är riktigt underhållande men tappar sedan i tempo. Animationen är väldigt barnslig och designen av karaktärer är välgjord men fula...men resterande animation (SONY Picture animation) är snygg. Tycker det är synd att tomterollen är ett dilemma i filmen, det förstör mysfaktorn. Släkten som blir Tomtar är kanske inte så sympatiska och kramgoa som jag vill, men det kanske blir ändring på det nu. Det magiska finns där, men mixas med lite för futuristisk teknologi. Skönt att Julkalendern på SVT kör gammeldags tema.

Betyg: 3.a
Arthur och Julklappsrushen (2011)

Inga kommentarer: