tisdag 1 juni 2010

the Ghost Writer

Ghost Writer är en författare som skriver åt en känd person, i detta fall åt en brittisk föredetta premiärminister som slagit sig till ro i USA.

Premiärminister Adam Lang (Pierce Brosnan) skall släppa sina memoarer, och plötsligt hittas en man vid namn Mike död på en strand i östra USA. Mike var vid den tiden Adam Langs Ghost Writer/Spöke. Ganska snart tas en ny författare in, som bara kallas the Ghost (Ewan McGregor). Adam Lang är fortfarande politiskt aktiv och har ett team som jobbar runt honom, och en drös med säkerhetsvakter eftersom frågorna kring terrorism är högaktuella. The Ghost/Spöket får lov att bli en i teamet och bo ute på en ö med de övriga, då de inte kan lämna ifrån sig den redan färdigskrivna memoarmanuset.

Ja, det kan tyckas märkligt, men så är det. Mike hade redan innan sin död skrivit ett utkast som det nya spöket får tillgång till. Men det är konstigt skrivet och när det nya spöket börjar gräva i Adam Langs liv, så sätts hans egna liv på spel.

Filmen är regisserad av Roman Polanski, och det är en ganska ocharmig och hård ton i filmen. Andra intressanta skådespelare är Kim Cattrall (ni vet, Samantha i sex and the city), Tom Wilkinson och James Belushi. Den är lite seg i början, men spänningen kommer igång efter ca halva filmen. Den behövs absolut inte ses på bio, det går bra att vänta tills den kommer på DVD eller visas på TV.


Betyg 3

Ghost Writer (2010) bioaktuell

Inga kommentarer: