måndag 14 juni 2010

the A-Team

"In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn't commit. These men promptly escaped from a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune. If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team." (TV-Seriens Narrator, 1983)

Kommer ni ihåg serien från 1980-talet. Den var ju inte kanon...men den fick kultstatus och nu är långfilmen här. Regisserat har Joe Carnahan som kanske mest är känd för Smokin' Aces (2006). I serien är Hannibal, Faceman, B.A. och Murdock Vietnamveteraner, men i denna nya version är de Irakveteraner. De är tränade på det mest osannolika uppdrag, och de hyrs bara in till det omöjliga. Vi får se hur de fyra krigarna träffades och sedan är det pang, explotion på explotion och massa specialeffekter.

Hannibal spelas av Liam Neeson och han är den som mest skiljer sig från serien tycker jag-och till det bättre. Face spelas av Bradley Cooper och känns lite mer som en James Bond...mm, han är sig lik. B.A. är ju den svåraste rollen att ta på sig, eftersom Mr. T verkligen blev ett med den karaktären, men Quinton "Rampage" Jackson gör ett gott försök. Bling, blinget är dock borttaget från serien...lite synd, men jag förstår att det inte riktigt passar in. Murdock var min favorit från serien, och han spelas av Sharlto Copley, den Syd Afrikanske skådisen som vi såg i District 9 (2009), han är riktigt bra. I serien upplever jag Murdock mer av en "comic relief", men i filmen känns han mer "på riktigt" om det nu går i en sån här totalt orealistisk popcornaction.

Vad handlar det om då? Jo, det är en sedalpress av amerikanska dollarsedlar som blir stulen, pressen oskadliggörs, men plåtarna finns kvar. De får inte hamna i fel händer för då kan svarta pengar (som är vita) komma ut på marknaden. CIA, militären och the A-team kommer på kant med varandra då the A-team hjälpte till med ett icke befintligt uppdrag. De blev lurade och nu vill de rentvå deras namn. Mitt i detta finns alltså sedelplåtarna.

Dessutom ser vi Jessica Biel, Brian Blom och Patrick Wilson i filmen, som alltså är en riktigt hygglig popcornaction, jag upplever den bättre än serien och man får det man vill ha på duken. Gå och se den en regning kväll, massa popcorn och cola till.

Betyg: 3.a

the A-Team (2010) Bioaktuell

Inga kommentarer: