tisdag 1 september 2009

District 9...betyg 4


ScienceFiction skall alltid ses på bio! Harde inte hört något om denna film innan jag gick och såg den. Har aldrig hört talas om Niell Blomkamp innan heller, men detta visar sig vara ngt av han filmdebut, nästan i vilket fall. Han har syslat med visuella effekter och lite annat inom filmvärlden. Han kommer från Syd Afrika, där denna film tar sin handling- närmare bestämt Johannesburg. Men Peter Jackson känne man igen från Sagan om Ringen, men denna gång producerar han filmen. Inte heller bland skådespelarna hittar jag något jag känner igen.

Wikus van der Merwe som är huvudpersonen spelades av den för mig helt okände Sharlto Copley. Han gör en intressant rolltolkning av journalisten/forskaren av dessa utomjordingar som han skall försöka, på ett fredligt sätt, få förflyttade från sin slum till ett flyktingläger. Men något går fel under operationen, och han blir utsatt för en farlig utomjordisk substans som får honom att börja förvandlas till en utomjording. Vad händer då- jo, tänker ni se filmen så kan ni sluta läsa här....

1990 kommer ett utomjordiskt modersskäpp och lägger sig stilla, svävande över Johannesburg, Syd Afrika. Till en början avvaktar människorna, men när inget händer så bryter dom sig in i skeppet. Där inne finns över en miljon utomjordiska flyktingar. De är inte fientliga om de inte blir hotade till det. De är ganska lik oss människor i sättet, utseendet är mer gräshoppa, men i filmen kallas de prawns- räkor...

2010 har människorna tröttnat på utomjordingarna som då skapat en slum på marken under moderskeppet. Det är här Wikus kommer in, han har med sig en kameraman som skall dokumentera det hela, och soldater som skall skydda honom. Men som sagt, något går snett, och en förvandling börjar ske som är väldigt snyggt sminkad, visuell effekt alltså. Människorna vill göra experiment på Wikus, inte hjälpa honom- nej hjälpen får han från utomjordingarna.

Filmen är ett domunentärt grepp, och specialeffekterna är smutsiga snarare än metaliska som är det vanliga i filmer som Star Trek, Ironman och Transformers. Den är verkligare på något sätt, och man målar upp människor och utomjordingar lika elaka eller snälla- svårt att välja en sida med andra ord. Dessutom är vi inte i USA, vilket är ett stort plus.

Mycket intressant och spännande, bitvis like äcklig på ett jordnära sätt.

Så se den!!!

1 kommentar:

Fredrik Ericsson sa...

Många som sett den säger att den är lite konstig. Jag håller med, den är konstig på ett positivt sätt.

Klara plus är att den inte utspelas i USA eller har några amerikanska tendenser alls och att den är rå och oputsad.

Störde mig dock en aning på några detaljer. Att han ringde flera gånger med sin mobil när han var jagad. Att man inte gick in på hur människor och "räkor" kunde prata, förstod de varandra språk? Stridsscenerna i slutet kunde varit mer "realistiska" (visst, det är ju sci-fi men man behöver ju inte använda en tunn plåtbit som skydd mot automatvapen för det).

Gillade hela konceptet och har svårt att bestämma mig för om det blir 3 eller 4 räkor...