lördag 22 augusti 2009

Inglourious Basterds 4.a


Jaaa, ytterligare en film om andra världskriget, som om världen inte fått sin beskärda del av sånna. Men å andra sidag är jag ett fan av krigsfilmer, och av Quentin Tarantino, så varför inte slå ihop de två?

Inglourious Basterds handlar om en gäng Jude-Amerikanska soldater som, i ledninga av Aldo Raine (Brad Pitt) beslutar sig för att flyga över till det tyskockuperade Frankrike och död nazister. De är bara 8 st i truppen. De har en väldigt speciell stil när de tar reda på var de tyska trupperna befinner sig runt om i Frankrike och Tyskland. Och Quentins bisarra humor lyser igenom gång på gång. Och tro mig, denna film är i klass med hans äldre verk, även om jag inte riktigt tycker att den når upp till Reservoir Dogs, som jag anser vara en 5.a. Musiken är inte så långt ifrån Kill Bill, intressanta klassiska bitar blandas med mariachi- stil som vi vet att Quentin gillar, speciellt från hans sammarbete med Robert Rodriguez.

Själklart finns det intressanta biroller även i denna film. Bäst är helt klart nazi-skurken Hans Landa som spelas av österrikaren Christoff Waltz. Han får utan tvekan min röst till en Oscar för bästa manliga biroll. Diane Kruger ser vi som Bridget von Hammersmark, en Marlene Dietrich i Quentin stil. Mélanie Laurent spelar den unga Shosanna Dreyfus som är en mycket intressant karaktär i filmen som verkligen vill ha hämnd på nazisterna då de kallblodigt slaktar hennes judiska familj i början av filmen.

Daniel Brühl som slog igenom i Good Bye Lenin (2003) spelar den unge tyske soldaten Fredrick Zoller som vill charmera Shosanna som driver en biograf i staden. Man kan inte låta bli att bli imponerad av Danile Brühl som får visa sina språktalanger på franska. Men Christoph Waltz tar ändå det mesta av min uppmärksamhet då han inte bara tolkar sin roll fenomenalt utan även talar engelska, franska och italienska i filmen.

Quentins manus är absolut världsklass med de underbara dialogerna, men det är helt klart en strålande skådespelarensambel som kan leverera hans ord på ett underhållande sätt. Man blir inte besviken av denna 2,5h långa biostund. See it!!!

Inga kommentarer: