fredag 4 september 2009

Hösten och Vinterns filmer

Dags att få en överblick av vad som skall komma till Sveriges biografer i höst och vinter...vet dock inte vilka som går upp i Falun eller Borlänge.Ingen har nog missat Stieg Larsson böckerna som nu har blivit en filmtrilogi. I höst kommer uppföljaren till Män som Hatar Kvinnor, den 18 september har Flickan som Lekte med Elden premiär i Sverige. Men ni som längtar efter Luftslottet som Sprängdes, den sista filmen, kommer inte behöva vänta speciellt länge. Den har Premiär den 27 November i år.

Samma datum som Flickan som Lekte med Elden har premiär, den 18 september alltså, har även Coco: livet före Chanel, premiär. Den blir intressant för oss modeintresserade.

2 oktober kommer den danska thrillen Fräls oss ifrån Ondo, som jag tror kommer att bli väldigt intressant, och tragisk. (Bilden till höger.)


Höstens tecknade film blir Up-Disney & Pixar's nya produktion. Filmen handlar om den 78 årige Carl Fredricksen som drömmer om att få upptäcka, eller se, Syd Amerika. En dag fäster han tusentals ballonger på sitt hus, och äventyret kan börja.
30 oktober (Halloween) kommer en film som är basserad på den Brazilianske författaren Paulo Coelho's bok Veronica decide morrer, eller Veronika bestämmer sig för att dö. Jag har inte läst boken ännu, men jag har läst många av Coelhos andra böcker och vet hur bra dessa är. Blir väldigt intressant att se en film basserad på en av hans böcker. Nu är frågan, skall man läsa boken innan eller efter man ser filmen...


Så till Vinterns flopp, det kan jag nog satsa en slant på till och med. Den 25 december har Göta Kanal 3 premiär- här undrar jag bara varför? Varför gör man två till filmer till Göta Kanal, som redan var på väg att få en liten kultförklaring, men tydlingen skall det mjölkas...visst den får biobesökare...men många av oss är besvikna. Om man nu skall göra uppföljare måste man ha ett bra manus, man kan inte ta samma manus- sticka in massa tråkiga bifigurer som inte fyller någon funktion, och anställa skådisar som inte kan spela komedi...kanske bör åskådarna vänta tills den kommer på TV.


Sedan till årets sista tips, som jag är osäker på datum för premiär, jag har hört både den 25 december och den 8 januari...så här får vi hålla lite koll. En av mina absoluta favoritskådisar är Robert Downey Jr. och just nu kan man se honom i Ironman, där han spelar Stark/Ironman. Men i vinter får vi se honom som Sherlock Holmes- mästerdektevtiven från Bakerstreet-London! Regisserar är Guy Ritchie, en regissör jag inte har mycket respekt för, han har gjort Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) och Snatch (2000) vid den tidpunkten fanns det respekt för Ritchie, men sen har han gång på gång visat att det var mer en tillfällighet att dessa två filmer blev så bra som de blev. Men nu kanske, men hjälp av skådisen som inte verkar kunna misslyckas, Downey Jr., kanske vi kan njuta igen i biosalongen.Men det tar inte helt slut här med nyheter. Alla mina vänner som gillar Sex & the City...ja, dags att dra fram alla dvdboxar och kolla igenom alla avsnitt och avsluta med långfilmen, för nästa år 2010 kommer ytterligare en film.

Andra filmer som kan vara intressanta i höst:

11 september
Looking for Eric
Ponyo

9 oktober
Fame
Julie & Julia
Soraya
16 oktober
Bröllopsfotografen
Young Victoria
Apan

6 november
En Julsaga

20 november
2012
Twilight: New Moon1 kommentar:

Fredrik Ericsson sa...

"Avatar" kommer väl under hösten också...?