tisdag 29 september 2009

Gake no ue no Ponyo

Ny film, ja den kom 2008 men vi har blivit vana vid att dessa underbara Studio Ghibli produktioner når Europa och USA senare, även denna söta historia är skapad av Hayao Miyazaki- mannen bakom Prinsessan Mononoke (Mononoke-Hime) och Spirited Away (Sen to Chihiro no Kamikakushi).


I denna saga följer vi den lilla "guldfisken" Ponyo som fastnat i en glasburk men räddas av den lilla 5 åriga pojken Sosuke som bor vid havet med sin mamma Lisa. Pappan är sjöman och kommer sällan hem, men det finns ändå en tydlig relation mellan Sosuke, mamma Lisa och pappan som finns till sjöss.

Ponyo är ingen vanlig guldfisk, hennes pappa är havets trollkarl och mamman är havets gudinna. När Sosuke slår sönder glasburken som Ponyo fastnat i skär han sig, och ponyo får i sig Sosukes blod. Nu finns det människliga DNA:t i Ponyo. Ponyo blir kär i den männskliga pojken och tack vare att hon är en magisk varelse och har lite av Sosukes blod i sig kan hon med viljans kraft förvandla sig till en liten flicka. Men detta ställer till världsbalansen, och Ponyos pappa försöker förbrilt återställa balansen. Här börjar äventyret mellan Ponyo och Sosuke, en detaljrik och charmig historia, som är minst sagt fantasifull och inspirerad av H.C Andersens Den lilla Sjöjungfrun.

Även om det är en av världens främsta Animeskapare och en väldigt fin och intressant saga, så håller den inte samma spännande och intressanta värde som Miyazaki's tidigare filmer. Dock en klar 3:a och alla barn bör få ta del av denna sagolika historia.

Inga kommentarer: