torsdag 7 februari 2013

Wreck it Ralph

Disney ger sig på retro, i TVspels-anda. Wreck it Ralph, eller röjar-Ralph som han snittsigt får heta på svenska, är en "ond" data/arkad-spelsfigur som i "Ice-climber" stil slår sönder ett hus som sedan fixar-Felix får laga. Men när arkaden stänger fortsätter figurernas liv i den elektroniska världen. Ralph är dock missnöjd med sitt utanförskap och vill inte vara ond längre. Han beger sig ut i elektroniken för att hitta ett spel där även onda figurer kan vara goda.

Men självklart går det lite på tok då han stannar till i ett annat spel på väg tillbaka till sitt. Här finns en "glitch" som kanske inte är en "glitch" och historien om Turbo kanske inte är historia än.

Disney har absolut lyckats med detta, tråkigt dock att Nintendo inte kunde släppa lite på priset av Super Marios medverkan, men vi får hålla till godo med Bowser. Zonik finns också med på ett litet hörn, men det är Ralph och Felix som håller i showen. Ganska smart att inte ta några tungviktare och låta de kända figurerna vara kryddan. Filmen fungerar till vuxna som får lite nostalgi i retro (gammalt men coolt) spelen, samtidigt som barn får se hur det var förr och hur vi numera mixar "Halo-liknande" spel med plattforms-spel.

Berättelsen äger rum i en spelarkad, och detta kanske inte är jättevanligt i Sverige (jämförelse med USA) men budskapet är klockrent. Även onda killar vill i bland vara goda, och missunnsamhet är mycket fult och dåligt!

Perfekt biofilm för alla. Kanske är det lite otäckt när Ralph slår sönder den lilla flickan Vanellopes race-bil, men jag kan försäkra er om att Ralph ordnar till sitt misstag.

Betyg. 4.a
Wreck it Ralph (2012)

Inga kommentarer: