fredag 8 februari 2013

Hitchcock

När Hitchcock skulle få finansiering till filmen Psycho (1960) fick han till slut pantsätta sitt och Almas (hans fru) hus. Paramount ville ha en "North by Northwest" liknande film som Hitchcock gjorde succé med för MGM året tidigare.

Fox Searchlight Pictures lär dock inte ha varit svåra med pengarna för denna film om en av tidernas största filmmakare. Hitchcock spelas av ingen mindre än Anthony Hopkins som gör ett fint arbete, speciellt med plutmunnen. Undrar om han researchade facebook på unga tjejers profilbilder (muhahaha). Alma Reville spelas av Helen Mirren, även hon spelar en stor roll i filmen och i Hitchcocks liv.

Till "Psycho" (inspelningen) ser vi främst Scarlette Johansson som Janet Leigh. Men hon skuggas lite av Jessica Biel som Vera Miles och James D'Arcy som Anthony Perkins.

Toni Collette spelar Peggy Robertson som var enormt viktig i Hitchcocks liv (näst efter frun Alma). Danny Huston spelar filuren Whitfield Cook som ställer till det i relationen mellan Hitchcock och Alma, men som tur var ordnar det upp sig, annars kanske vi aldrig skulle ha fått se Psycho.

Denna film är välspelad och fint gjord, bakom regin står den lite ovana regissören Sacha Gervasi (skrivit manus till bla. the Terminal). Verkligen vågat att ta sig an denna uppgift. Filmen vänder sig kanske mest till filmfanatikern, men jag tror den kommer gå hem hos folk, speciellt i England och USA. Dessutom borde Psycho (1960) få en renässans efter detta. Kanske hela Hitchcock Collections...

Jag måste i allafall se den...men sen funderar jag lite...märkligt är det att huset (Bates Motel) i Psycho (1960) står på Univerals i L.A.... Men förklaringen var inte så avancerad. Hitchcock finansierade filmen själv och hyrde in sig, och filmade alltså, på Universal studios. Så kan det vara i filmens och ekonomins värld. Tur att denna berättelse fick ett gått slut.

Betyg. 4.a
Hitchcock (2012)

Inga kommentarer: