söndag 10 juni 2012

Snow White and the Huntsman

Tre droppar blod faller på den vita snön, en blodröd ros förtrollar bilden och en lite försupen berättarröst tar oss in i sagan om Snövit. Det är väldigt snyggt och mina förhoppningar höjs...men bara för att i nästa stund bli smashade rakt ner till Hades i underjorden!

Man har tagit med den onda drottningen, den magiska spegeln, det röda äpplet och jägaren (dock 20-30år yngre än originalet). Men där slutar likheterna med folksagan som Bröderna Grimm en gång i tiden nertecknade. Berättelsen är en blandning av Robin Hood, Jean D'Arc, Sagan om Ringen och Den Oändliga Historien. Det är många delar som inte tillför berättelsen ett skvatt. Det är snygga specialeffekter men manuset- som egentligen redan finns- glöms bort totalt!
Den onda drottningen är ond på grund av en svår barndom...öh, säkert!!! Hon dödar allt och alla utom Snövit...varför? Hon söndrar och härskar och utseendet och ungdomen får en löjlig betydelse, men det kan jag köpa om hon, drottningen, bara hade varit slug! Vi får inte följa med in i hennes onda planer, allt är platt och vi, publiken, hålls på ytan. Det fungerar inte någonstans!

Charlize Theron gör nog så gott hon kan som ond drottning och ibland fungerar det ok. Jägaren spelas av Chris Hemsworth, ni vet Thor. Man klippte inte ens av honom håret eller rakade av honom skägget. Istället för sin hammare har han en yxa...hm. Som snövit ser vi en mycket begränsad och i mina ögon osympatisk och lite sliten Kristen Stewart, hon spelar Bella i Twiligt sagan.
I min värld skall Snövit vara oskuldsfull, söt och nästan lite naiv. Men här ser vi en sliten tonåring med påsar under ögonen och som snart tar på sig en rustning. Seriöst!!!??! Dvärgarna är i början elaka och skall sedan fungera som en "comic relief"...nej, nej, nej...jag orkar inte mer!

Början som var så fin!

Betyg 1
Snow White and the Huntsman (2012)

Inga kommentarer: