fredag 1 juni 2012

Prometheus

Det är dags för en ny teori om vår (människans) ursprung. Vad väljer vi att tro på? En Gud, Darwin, modern vetenskap eller utomjordingar... Forskare, geologer och pengahungriga utgör en grupp människor som beger sig ut i rymden på en färd för att få svar på "vilka är vi?". Forksaren Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och hennes kollega och kärlek Charlie (Logan Marshall-Green) har hittat en grottmålning som visar på att vi inte är ensamma i universum och de tolkar bilderna som ett budskap att de skall följa spåret. Ett spår som hittats på flera platser på jorden.
Rymdskeppet Prometheus (namnet betyder "den som tänker före") leds av Kaptenen Janek (Idris Elba- han spelar Heimdal i Thor 2011) en sympatisk och klok man. Men det är Vickers (Charlize Theron) som äger skeppet och har en egen del av skeppet där hon avskiljer sig från resten av besättningen.
Ombord på skeppet finns även David (Michael Fassbender, tysk som var med i Tarantinos Inglourious Basterd 2009) en robot som är ruskigt lik en människa, han har tagits fram av projektets grundar och finansiär Mr. Weyland. Jo, titta noga på hologrammet som Weyland lämnat efter sig så ser ni att det är Guy Pierce som spelar honom.

Ja, det är fler i expeditionen och de presenteras tidigt på resan. Men de är allt annat än nördiga och professionella. Det tar knappt en halv sekund så har man räknat ut att det kommer att bli oenigheter i gruppen. Filmen är på det viset väldigt förutsägbar och även en del i dialogen är tröttsam och oinspirerande. Men presentationen av David är en ren njutning. Jag tänker lite på HAL 9000 som var datorn i Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968). Men här är han moderniserad.

Det finns många likheter med Alien (1979) också, men det finns en tanke med det eftersom det är Ridley Scott som gjort båda filmerna. Ridley Scott ville inte göra fler uppföljare, utan valde att ge filmen ett fristående namn, Prometheus- efter den Grekiska mytologins "Titans Prometheus" som var en tjänare åt Gudarna, han sägs ha gett människan elden. Något som förändrade människans liv. Detta passar denna film som handlar om skapelsen och därför bör tolkas som en "Prequel" till Alien (1979). http://www.imdb.com/title/tt1446714/trivia

Filmen är snygg och fungerar ok i 3D, speciellt öppningsbilderna då vi flyger över stora landskap. Det är en ganska "äcklig" och obehaglig film i den bemärkelsen av specialeffekter. Det vände sig i magen mer än en gång. Men jag gillar det och Noomi Rapace behöver inte skämmas, även om det är Michael Fassbender som lyfter filmen.

Betyg. 3.a
Prometheus (2012)

Inga kommentarer: