söndag 14 april 2013

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen är kanske lite av Danmarks Mikael Persbrandt. Men några år yngre (Mads är född 1965 och Persbrandt 1963) och just nu påväg att slå igenom på riktigt i Hollywood. Mads har landat rollen som Dr. Hannibal Lecter i TV-serien "Hannibal". Den serien kan vi se på Kanal 5 på måndagar kl 20.00.

Mads Mikkelsen var en dansare från början, kanske man kan se på hans kropp (åh, Persbrandt är inte dansare...kanske man också kan se...).

Sin teaterutbildning har Mikkelsen fått från Århus teaterskola. Men i Sverige kanske vi träffade på honom första gången i TV-serien "Mordkommissionen" där han spelar Allan Fischer i 32 avsnitt mellan åren 2000-2004. Eller kanske en del av er såg honom redan 1996 i filmen Pusher. I vilket fall har det gått ruggigt bra för vår danske vän efter dessa två jobb.

2004 var han med i King Arthur och i Pusher II. 2006 blev det stor succé tillsammans med Rolf Lassgård i Efter Bröllopet. Det var även 2006 Mads landade rollen som Le Chiffre i Bondfilmen Casino Royale.

Efter dessa filmer blev det lite sämre filmval som Valhalla Rising (2009) och Clash of the Titans (2010), men han försökte gottgöra detta med en röstprestation i den engelska versionen av Mumintrollet och kometjakten (2011).

2012 var ett bra år för Mads Mikkelsen då han var med i både A Royal Affair (Alicia Vikander är motspelerska) och Jakten.


Jakten som just gick upp på bio här i Sverige, en mycket bra film om hur en förskolelärare blir anklagad för pedofili på sitt arbete. Mycket intressant att se hur ett litet barn kan ha sådan makt och att vi vuxna kan välja hur historien skall skrivas. Väldigt upprörande, men lärorik film.

Mads Mikkelsen får även avsluta mitt bloggande för Brus och Co då P4 Dalarna lägger ner programserien. Det har varit en rolig tid, men nog kommer jag fortsätta blogga när det dyker upp ngt spännande.

Inga kommentarer: