måndag 22 april 2013

Film Noir

Film Noir betyder svart film på franska. Termen är främst använd i Hollywood, men blir vanligare och vanligare då genren förändras och genren inom genren formas. Film Noir tillhör egentligen thrillergenren. Men ser vi på thrillen från 1940 och 1950tal så är det väldigt olik den från 2000-talet.

Termen Film Noir kom 1946 av den franske filmkritikern Nino Frank. Under 1970-talet landade begreppet med brett. Filmerna inom genren är oftast svart-vita och har en svart cynism. Ofta finns det något romantiskt i historien också. Filmerna är inspirerade från tysk expressionism (drömlika kulisser användes ofta). Ett teaterlikt skådespel blandas med långa tagningar och dramatiska närbilder. Är man intresserad av film så kan det vara roligt att se dessa filmer inte bara som underhållning utan även i ett bildande syfte. Modern film noir är till exempel Sin City (2005).

Tre tips på intressanta filmer är Fritz Langs M (1931), detta är en film som inspirerade till denna genre. Dessutom lär ni er tyska om ni ser den...kanske känner ni igen melodin som visslas vid ett flertal tillfällen i denna hemska thriller, där barn rövas bort och lämnar en stad i skräck. Mycket vågad film för sin tid.

Den andra filmen är Hitchcocks Spellbound (1945)/Trollbunden. En väldigt speciell film med mycket psykologi och kärlek mellan psykologen och en, till en början kollega men senare patient. Filmen har en intressant historia men blir för lång. Men detta är också en detalj som förändras med tiden, filmerna klipps/redigeras ihop väldigt olika. Sen kan man se filmen för Ingrid Bergmans medverkan. Det är alltid kul att se en svensk jobba tillsammans med en känd regissör och dessutom är Gregory Peck med-vilken trio!!

Den tredje filmen har även den gjorts av en mycket känd regissör, Stanley Kubrick. The Killing (1956)/ Spelet är förlorat är ytterligare ett intressant exempel på film noir. Denna film har inspirerat många senare regissörer, kanske kan ni dra parallellet till Ocean's Eleven (2001), eller till Reservoir Dogs (1992)? Denna film handlar om en kupp mot en galoppbana och innehåller något av en femme fatale i Sherry Peatty (Marie Windsor).

Tre film noir tips att ta sig en titt på. Vill man inte köpa filmerna på nätet så kan dessa finnas på bibliotek eller om ni pluggar kan de finnas på högskolans bibliotek. Annars får man höra i videobutiken.

Inga kommentarer: