torsdag 13 december 2012

the Hobbit: An Unexpected Journey

Äntligen har man sett Bilbo ge sig iväg på ett oväntat äventyr. Klart det var oroande att den första delen nästan är tre timmar lång. Men det var ingen fara. Det läggs lite krut på att väva samman denna film med Sagan om Ringen-trilogin, vilket är bra. Ian Holm spelar alltså Bilbo som gammal och sedan tar Martin Freeman vid när Gandalf (Ian McKellen) samlar hela teamet som skall ge sig av mot det ensamma berget för att återta dvärgarnas kungarike Erebor som draken Smaug har lagt under sina vingar.

Alla som läst boken "the Hobbit"/"Bilbo" kommer att se det som kanske är det mest intressanta med denna film. Peter Jackson som regisserar och delproducerar försöker verkligen vara boken trogen. Det händer annars att väldigt mycket tas bort när man skriver om en bok till filmmanus. Många saknade tillexempel Tom Bombadill i Sagan om Ringen. Det kan med andra ord vara ett mycket klokt drag att göra hela tre filmer av denna bok.
Självklart är alla kända figurer med som till exempel Galadriel (Cate Blanchett) och Elrond (Hugo Weaving). De underbara vyerna gör sig perfekt i 3D, och strids/actionscenerna är välgjorda i TV-spelsanda, vilket en del i publiken (och kritiker) har synpunkter på. Jag ser dock gärna på detta. Det är en hel del strider, ibland hinner man knappt återhämta sig innan man slängs in i nästa strid. I resan vävs även historier in, vi lär känna dvärgkungen Thorin (Richard Armitage) väl och trollkarlen Radagast Brun (Sylvester McCoy) får vi också en bra bild av.
En av filmens bästa scener är mötet mellan Bilbo och Gollum (Andy Serkis), ovan ser vi hur Gollum ser ut under inspelning. Han data-animeras sen och på vita duken är det en sorglig varelse vi möter, men som berör.

Detta är äkta biofilm i sann fantasy-anda och Peter Jackson vet hur man använder dagens teknik för att skapa bra underhållning. Ser verkligen fram emot uppföljningen efter en snygg avslutning på denna film.

Betyg. 4.a
the Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Inga kommentarer: